Standaard noodmaatregelen ToBRFV niet te zwaar

13-11-2019 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Plantenkwekers, zaadproducenten en telers hebben geen zware kluif aan de extra regels die de Europese Commissie via noodmaatregelen over de sector uitstrooide voor ToBRFV-preventie.

Dat blijkt uit de regeldrukmeting van de Europese maatregel van de regeling in de Staatscourant. Plantenkwekers moeten tenminste zorgen voor een vrije productieplaats en zaden gebruiken die vooraf getoetst zijn of afkomstig zijn uit een ToBRFV-vrij gebied. Voor plantenkwekers betekent dit alleen een wijziging van de manier van toetsing van de zaden, aldus het ministerie van Landbouw.

Paprika paspoortplichting

Voor zaadproducenten betekent de maatregel wel dat zaden van Capsicum annuum (paprika) paspoortplichting worden, zoals dat al zo was voor Solanum lycopersicum (tomaat). Deze aanpassing zou voor paprika later dit jaar toch al ingaan als nieuwe plantgezondheidswetgeving in werking treedt in de EU. De bedrijven hoeven zich niet te laten registreren. Wel betekent dit dat bedrijven zaden moeten etiketteren met een plantenpaspoort.

Erkend lab

Voor importeurs van zaad geldt dat ze partijen moeten inspecteren. Daar komt een garantievoorwaarde bij, namelijk de mogelijkheid van toetsing van het zaad. Daarvoor moet een erkend laboratorium worden gebruikt. Ook hier hebben zaadbedrijven al ervaring mee.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer