Doorgaan naar artikel

Stagnatie perenmarkt, Italië bundelt wel

Het Interpera-congres eind juni in Rotterdam trok perenpartijen uit veertien landen. Hoewel gerept werd over een enthousiaste congressfeer, waren de bijdragen weinig positief.

De Interpera is nog geen Prognosfruit met een relevante oogstvoorspelling, maar het Duitse onderzoeksbureau AMI liet al weten dat het een lastig perenseizoen wordt bij een grotere productie in Europa. Tegen die achtergrond van een grotere productie tikt de dalende perenconsumptie door en de terugval van de uitvoer naar Oost-Europa. We kennen al jaren een Russische boycot, met dit jaar ook een korte ban door Wit-Rusland.

Dat overzeese gebieden minder uitvoeren naar Europa – en Italië areaal verliest – zorgt mogelijk toch voor een balans op de Europese perenmarkt. Het beste woord voor de marktsituatie is dan stagnatie.

Opwinding perenmarkt nodig

De perenmarkt lijkt daarmee wat in zichzelf gekeerd. Rabobank-analist Cindy van Rijswick liet zien hoe de avocado-leveranciers zich internationaal organiseren. Zij creëren zo veel promotie voor een veel kleiner product. Voor peren kan wel wat met opwinding gecreëerd worden, vindt Van Rijswick. Het imago gaat anders te veel naar oud fruit, dat wil zeggen: fruit voor oudere doelgroepen.

Adviesprijzen voor verenigde afzetpartijen

Vernieuwing kwam er in ieder geval van Italiaanse zijde. De bundeling van perenafzet van 25 Italiaanse perenafzetpartijen kan die opwinding veroorzaken. Met 10.000 hectare gebundeld kan Unapera in het teeltgebied Emilia-Romagna de markt daadwerkelijk verbeteren. Met een regiomerk, verhoogde kwaliteitsstandaarden en prijsregie moet de teruggang in de teelt gestopt worden. Alessandro Zampagna liet op de Interpera zien dat het bureau wekelijks adviesprijzen afgeeft aan de 25 partijen, die zelf handelen. Dat mag met de erkenning als associatie van producentenorganisaties. Via een softwareprogramma kan Unapera de afzet van de leden volgen.

Het eerste jaar, 2021, werd gekenmerkt door een forse krimp in productie. Dit jaar moet de echte test worden voor Unapera, als de productie weer naar gemiddelde waarde stijgt. Wat de schade is van de extreem droge hete zomer, is nog te bezien.

Leren van Italianen

Of het model van Unapera voor Nederland een voorbeeld kan zijn, betwijfelt Van Rijswick. Daarvoor is de Nederlandse teelt te verdeeld, denkt ze. Toch heeft Unapera genoeg lessen in zich voor Nederland, zoals het certificaat voor een beschermde Europese herkomstaanduiding Pear of Emilia-Romagna. Ook het feit dat supermarkten deze concrete prijsafspraken accepteren, is een les voor Nederlandse afzetorganisaties.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin