Doorgaan naar artikel

Staghouwer: geen koude teelt groente opleggen

Radijsteelt als voorbeeld van koude teelt. -  Foto: Peter Visser

Radijsteelt als voorbeeld van koude teelt. - Foto: Peter Visser

De sierteelt wordt niet gedwongen gas af te koppelen of om te schakelen naar koude groenteteelt.

Dat was in moties op dinsdag 11 mei aan de Tweede Kamer wel voorgesteld. De moties waren ingediend door GroenLinks en Partij voor de Dieren. Deze partijen vinden dat de glastuinbouw met zijn gasverbruik de oorlogsmachine van Poetin steunt en dat de sierteelt in deze crisistijd geen essentiële sector is. De moties riepen dan ook op om het gasverbruik voor de sierteelt te verbieden of sterk in te perken, en om deze sector te laten omschakelen naar voedingstuinbouw in onverwarmde kassen.

Vanuit de linkerkant stemden 37 Kamerleden voor de motie (PvdA, GL, SP, Volt, PvdD, Denk, Bij1, Den Haan en Gundogan), terwijl er 113 tegen stemden (VVD, CDA, PVV, D66, ChristenUnie, JA21, Forum, SGP, BVNL, BBB en Omtzigt).

LNV: niet voorschrijven wat ze telen

Minister Staghouwer had de moties eerder ontraden. “We zijn de glastuinbouw aan het stimuleren om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Wat mij betreft gaat dat heel snel. Maar ik ga ondernemers niet voorschrijven wat ze moeten telen, want dat is echt aan de ondernemer zelf.”

Jesse Schevel, lobbyist voor Glastuinbouw Nederland in Den Haag en Brussel, is blij met de uitkomst. Desondanks maakt hij zich zorgen over de toon van de moties. „Het negatieve frame kan blijven hangen in de Kamer en bij het publiek. Men ziet over het hoofd dat de sierteelt niet alleen economisch een belangrijke sector is, maar ook de motor is achter de innovatie in de hele glastuinbouw.”

Glastuinbouw Nederland heeft in april een plan gepresenteerd om het gasverbruik in de sector binnen 8 jaar te halveren.

Medeauteur: Jeroen Verheul

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin