Doorgaan naar artikel

Staay: meer omzet en winst in 2022

Staay Food Group omzet

De groentesnijderij in Dronten die Staay Food Group over deed aan Plukon. Foto: Ton van der Scheer

De Staay Food Group haalde vorig jaar een omzet van € 346,8 miljoen, fors meer dan het jaar ervoor. Ook de winstgevendheid verbeterde stevig.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het gebroken boekjaar 2022. De omzet steeg van € 298,2 miljoen (in 2021) naar € 346,8 miljoen. Die omzet groeide in Nederland, Duitsland en overige landen vrijwel evenveel. Nederland is als bestemming goed voor 36% van de omzet, Duitsland is bestemming goed voor 26% van de omzet.

De winst na belasting van de groep bedrijven in de Staay Food Group lag vorig jaar op € 5,08 miljoen, tegen € 1,4 miljoen in het jaar ervoor. Beide jaren werden door corona getekend. In 2022 kwamen daar kostenstijgingen bij, maar door het gebroken boekjaar komt dat vooral ten laste van het juist in oktober afgesloten laatste boekjaar, waarover nog geen jaarcijfers bekend zijn gemaakt.

De groep bedrijven bestaat uit onder meer Frupaks-Vernooij, Staay-Van Rijn, Van der Staay International, Direct Fruit Services, Savasun Venlo, Jan’s Versmarkten en Savasun Frehs Group Iberica.

Snijderij overgedragen

Uit het jaarverslag blijkt verder dat eind 2022 de aandelen van de groentensnijderij in Plukon Convenience Dronten zijn overgedragen aan Plukon. De boekwaarde was nihil, wegens een te verwachten negatief resultaat van dit onderdeel.

Staay Food Group nam in 2022 een grotere voorziening op voor wanbetalende afnemers. Ook betaalde het meer omzetbonussen aan klanten, als beloning voor een groter afgenomen volume per klant.

Voor de huur van bedrijfspanden in Venlo en Papendrecht was Staay Food Group ruim een miljoen euro kwijt in dat boekjaar. De kosten voor lonen en salarissen lag op ruim € 14,2 miljoen. Daarmee is Staay één van de grootste private handelsbedrijven in Nederland.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin