Doorgaan naar artikel

Spuitmachine vullen? Gesloten vulsysteem CTS in 2024 verplicht

Vanaf 2024 wordt het verplicht het zogeheten closed transfer system (CTS) te gebruiken. TREKKER bekijkt of de gesloten vulsysteem-techniek er klaar voor is.- Foto: Mark Pasveer premium

Vanaf 2024 wordt het verplicht het zogeheten closed transfer system (CTS) te gebruiken. TREKKER bekijkt of de gesloten vulsysteem-techniek er klaar voor is.- Foto: Mark Pasveer

Het zit eraan te komen: bij het vullen van de spuit met gewasbeschermingsmiddelen is het straks verplicht het zogeheten closed transfer system (CTS) te gebruiken. Is deze gesloten vulsysteem-techniek er klaar voor?

De spuitmachine vul je natuurlijk het liefst zonder ook maar een druppel gewasbeschermingsmiddel te morsen. Goed voor het milieu én goed voor jezelf. Je wilt immers niet in contact komen met chemische stoffen. Techniek om zonder morsen vloeistoffen vanuit een jerrycan in de spuit te schenken, bestaat al langer. Ook voor vullen vanuit grotere vaten of IBC’s. Het aantal aanbieders van een gesloten vulsysteem is klein. Ze zijn nog druk bezig om de techniek te verbeteren.

Leveranciers rekenen erop dat het werken met een gesloten vulsysteem per 1 januari 2024 verplicht wordt in Nederland. Dat staat nog niet vast, evenmin onder welke voorwaarden precies. De Overleggroep gesloten vulsystemen gewasbeschermingsmiddelen, een initiatief van Croplife (het vroegere Nefyto) waarbij ook partijen als het ministerie van LNV, de mechanisatiesector, SKL en chemiefabrikanten betrokken zijn, komt deze maand met een advies. Groot punt daarbij is de beoordeling of de praktijk er klaar voor is om al komend jaar aan zo’n verplichting te voldoen.

Lees het hele artikel hier

Delen

Image
Martin Smits

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin