Doorgaan naar artikel

Spruitkoolteler doet ervaring op met dronespuiten

Spruitenteler Eelco van Putten heeft afgelopen seizoen wat testen gedaan met een spuitdrone om de mogelijkheden te onderzoeken voor gewasbescherming met drones in spruitkool.

Op de akkers van Eelco van Putten in Dirksland hangen tussen het spruitkoolgewas gele of blauw-verkleurde papiertjes met wasknijper aan de planten. Van Putten: “Wij hebben met een spuitdrone met water enkele proeven gespoten om te kunnen zien hoe en in welke mate de druppels op de spruiten vallen. Hoog in de plant of onderin het gewas. Dat kun je zien aan de verkleuring van watergevoelig papier.”

Hongaarse drones

Afgelopen winter kwam hij in contact met een Hongaarse fabrikant van drones. Deze drones bleken een stuk degelijker dan de Chinese drones. Daarnaast de Hongaarse drone voorzien van twee schijfvernevelaars waardoor de druppelgrootte beter in te stellen is. “Nadat we een vliegbrevet gehaald hadden, hebben we een drone in bruikleen gekregen om wat testen mee te doen. Met dit onderzoek wilden wij eens kijken hoe de bedekking en indringing in de spruiten is. Spruitkool is een groot gewas waardoor het lastig is om goed onderin het gewas te komen, daar waar de meeste plagen zich bevinden.”

Natuurlijke middelen

Van Putten denkt dat chemische middelen niet voor een spuitdrone geschikt zijn. “Ik denk dat er goede techniek beschikbaar is om deze middelen op de juiste manier toe te passen. De drone lijkt me bij uitstek wel geschikt voor natuurlijke middelen. Natuurlijke middelen moet je veel vaker spuiten dan chemische en werken alleen waar ze het gewas raken. Maar die natuurlijke middelen moet je meestal in plaats van eens in de 10 tot 14 dagen, misschien wel om de drie dagen spuiten. Dan zou ik met natuurlijke middelen veel vaker de veldspuit moeten inzetten, of zelfs een tweede veldspuit moeten aanschaffen. Dan wordt de kostprijs van een spruit (denk aan afschrijvingen van de veldspuit en inhuur arbeid) veel hoger. Met een grote drone kun je tien hectare in een uur spuiten.”

Drone onmisbaar?

De drone wordt mogelijk zelfs onmisbaar. “De overheid is bezig om de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zover te verminderen dat de kans op een succesvolle teelt veel kleiner wordt. Zonder gewasbescherming betekent het misschien wel einde spruitenteelt voor Nederland. De drone kan wel eens van levensbelang worden voor onze sector. Kostentechnisch kan een drone met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en plantversterkers veel interessanter zijn dan een veldspuit. Zou gewasbescherming écht verboden worden en zien wij geen opties om ons gewas op een goede manier gezond te houden dan kunnen we beter stoppen met de spruitenteelt. De ontwikkeling van natuurlijke middelen staat nog in de kinderschoenen, hopelijk komen hier perspectiefvolle producten uit, maar dan moet er wel techniek beschikbaar zijn om dit effectief en efficiënt toe te dienen. Ik zie vooral perspectief in een combinatie van chemische en plantaardige gewasbescherming om zodoende uiteindelijk nagenoeg residuvrije spruiten te verkopen”, aldus Van Putten.

Bron: NPPL

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin