‘Spruitkool beregenen is niet alleen maar vervelend’

06-09 | Laatste update op 10-11 | |
Natuurlijke neerslag is gunstiger, maar Jaap Bos ervaart het extra werk niet als negatief of vervelend - Foto: Joost Stallen
Natuurlijke neerslag is gunstiger, maar Jaap Bos ervaart het extra werk niet als negatief of vervelend - Foto: Joost Stallen

Jaap Bos in Nieuw-Beijerland (Hoekse Waard) startte eind juli met de oogst met de rassen Davlin en Abacus. Bos had een deel van deze plantingen onder vliesdoek, specifiek voor klanten die vroege spruiten willen hebben. Davlin geeft op dat moment wat grovere spruiten dan Abacus.

Het doek werd begin april aangebracht, en ging er eind mei weer af vanwege de bestrijding van koolmot. Dat is gebeurd met Affirm, met het oog op pyrethroïdevrij telen. “We doen er wel altijd wat zwavel bij, dat is tegen koolvlieg. Zwavel schijnt de aantrekkelijkheid te verminderen.” De druk van witte vlieg valt bij Bos mee, wel heeft hij uit voorzorg op alle spruitkoolpercelen de buitenkanten gespoten, uitgezonderd de percelen met de vroege rassen. “De schade komt immers pas later.”

Gesloten spuitschema

Verder zorgt Bos ervoor dat hij het spuitschema tegen schimmels gesloten houdt. Dat hangt samen met de mogelijke ruimte die schimmels krijgen vanwege de beregening. Bos werkt met twee haspels, daarmee lukt het om zowat elke twee weken terug te komen. Dat betekent wel aanpoten. “Reken maar op zes dagen per week, klokje rond.” Het beregeningswerk startte begin juli, nadat er op 27 juni nog 25 millimeter was gevallen en op 1 juli nog zo’n 13 millimeter. Op 17 augustus kwam er nog 10 millimeter bij. “Dat was het.”

Dankbaar gewas

Meer natuurlijke neerslag was uiteraard gunstiger geweest, maar is zeker niet zo dat het extra werk als negatief of vervelend wordt ervaren. “Integendeel. Omdat je kunt beschikken over goede apparatuur en omdat je ziet dat het gewas dankbaar is voor het extra vocht. Al was het wel even spannend, vanwege alle onttrekkingsverboden die her en der zijn afgekondigd. We zitten hier gelukkig wel in een gebied waar voldoende water (nog) niet snel een probleem is; de Hoekse Waard is een eiland middenin zoet water.”

Bijbemesten voor groei

De bijbemesting met stikstof, waar aan de orde, ligt er ook op. “Om de groei erin te houden. Alleen water geven maakt uitsluitend dat het gewas in stand blijft.” Bos had midden vorige week zo’n 9 hectare geplukt, met zijn nieuwe 4-rijige plukker. “Die heeft zijn eerste 100-urenbeurt al gehad.”

Auteur: Joost Stallen

Bos
Jaap Bos Spruitkoolteler
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer