Doorgaan naar artikel

Spruitenseizoen krijgt leuk staartje

spruitenseizoen premium

Foto: Roel Dijkstra

De spruitenprijs ging eind januari omhoog. Dit volgt de trend van meerdere soorten vollegrondsgroente. Dit komt omdat het totale aanbod aan groente lager ligt, onder meer door leegstaande kassen en koude in Spanje.

Handelaren met eigen teelt bevestigen dat de prijzen medio februari verder zijn gestegen. Volgens Menno Molenaar van Fresh2You duurt het seizoen niet lang meer. ‘’Het gaat nu heel hard. Door de zachte herfst en winter zijn de planten biologisch eerder af. De cycli zijn in elkaar gelopen en we zijn 2 weken vroeger dan gepland klaar.” De handel gaat vlot weg: de prijzen liggen nu tussen 65 tot 80 cent. André Noordhoek uit Bleiswijk reageert: ‘’Dit seizoen heeft toch nog een leuk staartje gekregen.”

Niet volgens verwachting

Volgens Noordhoek zijn de hoge verwachtingen die telers aan het begin van het seizoen hadden, niet uitgekomen. ‘’Het begon met goede prijzen. Door de hete zomer en achtergebleven groei lagen de producties lager.” Dat de prijs toch in elkaar klapte, heeft volgens hem te maken met het feit dat de gewassen zich goed herstelden en uiteindelijk soms topopbrengsten gaven. Molenaar vult aan dat waar beregend kon worden de kilo’s zeker zijn gehaald.

Er is altijd wel vraag naar spruiten. Het gaat makkelijk weg

Onacceptabel niveau

Na de herfstvakantie daalden de prijzen naar een onacceptabel niveau. Het matige prijspeil hield volgens Noordhoek aan tot januari. De vorst voor kerst zette de productie terug. Er was veel uitval en tientallen hectares zijn verspeeld. Wel leefde de prijs even op. Molenaar noemt in zijn analyse ook de vorst. De prijzen trokken iets aan. De periode daarvoor was moeilijk.”

Noordhoek constateert dat het aan de vraag niet ligt. “Er is altijd wel vraag naar spruiten. Het gaat makkelijk weg.” Het probleem is volgens hem dat supermarkten in West-Europa op elkaars prijzen schieten. Over de afnemers in Zuidelijk Europa, Spanje en Italië is Noordhoek beter te spreken. Die betalen liever ook niet te veel, maar spruiten zijn daar toch een hoogwaardiger product en als het schaars wordt, zoals nu, betalen ze wel.”

Kijken wat wel kan

Bij Fresh2you kijkt Menno Molenaar liever naar wat afgelopen seizoen wel is bereikt. Met eigen en partnerteelt is circa 300 hectare spruiten afgezet. Fresh2you heeft als concept jaarrondlevering, onder meer door teelt in Marokko en door hele spruitenplanten in ijs te bewaren. ‘’We willen ons daarnaast onderscheiden, zoals met panklare spruiten.” De nieuwe speler op de spruitenmarkt wil eerder opgebouwde ervaring inzetten om met nieuwe initiatieven het product op te waarderen en nieuwe markten aan te boren.

Tegenover de 20% gestegen kosten stond geen 20% meeropbrengst

Het rendement voor de spruitentelers blijft onder druk staan. “De kosten zijn ongemerkt nog meer gestegen dan verwacht”, zegt Noordhoek. ‘’Dit gaat nog door; landhuur gaat omhoog en ook de arbeidskosten.” Tegenover de 20% gestegen kosten stond geen 20% meeropbrengst. Molenaar zegt dat zolang er genoeg of overaanbod is, supermarkten niet meer zullen betalen. We krijgen dit bevestigd als we naar het huidige moment kijken met aantrekkende prijzen Als het gaat om kostprijs en kwaliteit is er volgens hem wel wat te winnen, waarbij hij verwijst naar technische innovaties. ‘’We gaan voor de driehoek: duurzame teelt, techniek en marktontwikkeling.”

Bekijk meer

Delen

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin