Doorgaan naar artikel

‘Spruiten zijn duiven te snel af’

Jaap Bos in Nieuw Beijerland startte op 1 april met het planten van spruitkool. Inmiddels zit er 45 hectare in de grond en heeft hij nog 7 hectare te gaan.

De laatste planten zullen op 20 mei worden geplant. De rassen zijn Abacus, Divino, Sofia, Irene, Steadia en Albarus. Het planten verliep voorspoedig en de structuur van de grond valt Bos heel erg mee. “Ik had er een hard hoofd in, gezien het uitblijven van de vorst. We hebben in januari/februari geploegd en na ieder buitje de grond met een rotorkopeg bewerkt. Op sommige percelen zelfs drie keer. Dat heeft goed uitgepakt.” Op zo’n 10 hectare werd de haspel ingezet om de planten aan de groei te krijgen.

Weinig stikstof

De basisbemesting bestond uit een blend met NPKS 13-6-24-6. Daarvan werd 900 kilo per hectare gestrooid op basis van een grondmonster. “Ik stond verbaasd van de uitslag. Er zat overal minder dan 10 kilo stikstof in de grond. Dat is wel heel erg weinig.”

In de vroegste plantingen werd het onkruid begin april bestreden met Centium+Butisan S, net na een regenbui. De latere percelen staan nog in de planning en dat het in de nacht van 8 mei 15 millimeter regende komt daarbij goed van pas. In de vroegste plantingen is inmiddels ook al geschoffeld en aangeaard. “Nu zou dat al niet meer gaan, want het gewas heeft de grond dicht.”

Nu al koolmotjes

Op een perceel in de luwte heeft Bos al koolmotjes gevonden. “Alles is vroeg dit jaar, dus die motjes ook. We hebben Tracer toegepast op de tray, dus voorlopig is er niets aan de hand, maar het is wel zaak om ze in de gaten te houden. Een gewasbespuiting staat op de planning.”

En Bos ziet tijdens het gesprek nog duiven voorbij vliegen. “Die beginnen ook te komen. Gelukkig zit er groei in het gewas, daarom is de situatie heel anders dan vorig jaar. Toen werd het gewas kort gehouden, nu zijn de spruiten de duiven te snel af”, zegt Bos met gevoel voor humor.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin