Spintmiddel Cantack voor bedekte vermeerdering aardbei

28-06-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Vermeerdering van aardbeiplanten Mallin Centenary in een tunnel. - Foto: Planasa
Vermeerdering van aardbeiplanten Mallin Centenary in een tunnel. - Foto: Planasa

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) geeft groen licht voor de inzet van Cantack in de vermeerdering voor aardbei onder bedekking.

De toelating is er gekomen op verzoek van de landelijke gewascommissie aardbei. Het verzoek werd gedaan omdat de vermeerdering van aardbeien steeds meer binnen plaatsvindt. Het middel is niet toegelaten in de bedekte opkweek (van aardbeitrayplanten) of in productieteelten.

Resistentiemanagement

De werkzame stof (acequinocyl) heeft een ander werkingsmechanisme als in de productieteelten toegestane spintmiddelen als Floramite, Borneo of Vertimec. Deze middelen komen uit andere chemische groepen als Cantack en dat is positief vanuit het perspectief van resistentiemanagement.

In het verleden had Cantack een toelating in de vermeerdering buiten, maar die is vervallen vanwege mogelijk nadeel op zoogdieren en vogels. Deze toepassing gaat dan ook niet terugkomen, aldus specialist Stefan van Heist van toelatingshouder Bayer.

Organisme goed raken

Cantack is werkzaam in alle ontwikkelingsstadia van spint, voorwaarde is wel dat het organisme geraakt wordt. Voor een optimale verdeling van het middel op het gewas adviseert Van Heist daarom altijd een uitvloeier toe te voegen. Het middel is veilig voor nuttige insecten.

De toelating van Cantack in aardbeienvermeerdering is een ‘derdenuitbreiding’ op aanvraag van Glastuinbouw Nederland en wordt gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer