Doorgaan naar artikel

​‘Spint komt steeds eerder’

Bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle is op 1 december de nieuwe teelt weer geplant.

Dat is een maand eerder dan vorig jaar, toen vanwege hoge gaskosten pas 4 januari werd gestart. De afgelopen teelt is eind oktober beëindigd. Rob Oosterom: “We hadden dus de hele maand november om goed schoon te maken. Ook hebben we een heel rustig einde van de teelt gehad. Het ethyleen gassen hebben we over drie weken uitgespreid, in plaats van zoals gebruikelijk in twee weken. Je zag wel wat Botrytis op gaan komen, maar we zijn wat dat betreft op tijd gestopt. En ik ben naar omstandigheden, met een vier weken kortere teelt en het iets minder gas erin stoppen, tevreden over de productie.”

Groeikracht omzetten in productie

Voor de nieuwe teelt is gekozen voor het ToBRFV-resistente ras Xandor XR. “Axxia rassen staan vaak bekend als groeikrachtig en vol, maar de resistente soorten zijn wat generatiever.” De afgelopen jaar geteelde vatbare Joannax was wel zo’n echt sterke groeier. “Dat kan een nadeel worden, maar als je het kunt gebruiken, kun je daar wel productie uit halen. We zijn in september zelfs een weekje over de drie kilo per vierkante meter heen gegaan.” Op het eind werden de vruchten wel ietsje rommeliger. Al bleef de grofheid goed. “Al zakt hij zo’n laatste week altijd wel wat. We zaten gemiddeld op 105 gram.”

Weinige gas op juiste momenten inzetten

Er is in de begin december-planting gestart met een jonge plant van 49 dagen, in plaats van de gebruikelijke 56-daagse plant. Oosterom teelt altijd bij lage temperaturen, waar veel collega’s waarschijnlijk onrustig van zouden worden. “Maar wij willen rust in de tent. We zitten nu met etmaaltemperaturen tussen 14,5 en 14,7 graden Celsius. Dus weinig gas erin, maar die energie wel op juiste momenten in de teelt stoppen.” Vorig jaar is hij onder de 20 kuub per vierkante meter gebleven met het gasgebruik.

Terug in temperatuur

In de nacht wordt 13 graden Celsius aangehouden. Op de dag wordt de temperatuur even doorgetrokken naar 19 graden. “Met zo’n vroege start heb je de natuur tegen je. De plantbelasting/licht-verhouding is dan in het nadeel, dus moet je terug in temperatuur.”

Stengels bijmaken

Er is gestart met een plantafstand van 2,4 planten/m2, waarna de stengelafstand rond begin januari naar 3,6 stengels wordt verhoogd. Met Kerstmis zou de eerste trosdief moeten bloeien.

Vooral beheersen met temperatuur

De planten worden in de beginfase beheerst door ze middels een afdekvelletje niet direct op het plantgat te zetten. “Wij zijn geen extreme beheersers op water, maar doen dat vooral op temperatuur. Daardoor moet je planten van een ras als Joannax soms bijna slap laten gaan om ze voldoende te beheersen.” Er zit wel wat ongelijkheid tussen de potten, dus de teler weet nu nog niet hoe lang hij met de beheersing naast het plantgat door zal gaan.

Steeds vroeger spint

Oosterom twijfelt nog of hij zal starten met een rondje Vertimec als plaagbestrijding. “We zien weinig problemen, dus ik zou het wel aandurven zonder. Maar de laatste jaren zien we spint toch steeds eerder komen. Eerder was dat rond week 35, maar vorig jaar was dat al in week 28. Dus misschien beginnen we toch met een rondje spuiten, ondanks dat er nu nog geen spint zit.” Als hij dat doet, zal dat pas begin januari gebeuren. “Eerst moeten de planten op het gat staan, en moet er een lekker klimaatje ontstaan zijn, waarbij plagen beginnen te leven. Dan kun je ze direct pakken.” De aanpak om spint biologisch goed te beheersen, blijft nog best een zoektocht.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Oosterom

is teler van losse tomaten bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin