De kop is eruit bij het tomatengewas van Kwekerij Lijntje in Moerkapelle.
Rob Oosterom, begin week 41: “Het groeit heel hard uit. Over 2,5 week zijn we klaar met oogsten. We hebben veel productie gedraaid in september. Dat komt ook door de hoeveelheid licht die we gehad hebben.” Het gemiddeld vruchtgewicht zit nu tussen de 105 en 110 gram. “Er hangen nog drie trossen. In totaal zal de productie iets minder worden dan vorig jaar.” De planning is om 1 december weer vol te staan met de nieuwe teelt.
Grotere spintdruk
De meeste plagen zijn goed beheersbaar. “Alleen spint is hardnekkiger geworden. Mogelijk is de druk hoger doordat gewasbeschermingsmiddelen selectiever zijn geworden, waardoor er minder nevenwerking op spint is.” Vanwege de toenemende druk is een rondje Vertimec gespoten. Dat doodt helaas ook biologie af. “Maar we zijn toch bijna aan het einde van de teelt. Ik eindig liever schoon dan dat ik de biologie nog probeer te sparen.”
Natslaan voorkomen
Overdag wordt 18 graden Celsius aangehouden bij de temperatuurinstellingen. De nacht gaat naar 12,5 graden. Het gasgebruik schommelt tussen 0,25 en 0,3 kuub/m2 per week. Het scherm gaat nu in de nacht niet dicht. “Tijdens koudere nachten heb ik het wel voor 70% dicht getrokken. Dat voorkomt dat vruchten te koud worden en er vocht op gaat condenseren.”
Door luchtramen die iets meer gesloten zijn te houden in deze periode van het jaar, is CO2 wat makkelijker vast te houden. Dat maakt het mogelijk om wat minder te doseren, wat gunstig is voor energiebesparing.
Gewas open houden
In deze periode gaat de kans op hogere luchtvochtigheden toenemen. “Maar het valt mee met vocht. We hebben voldoende arbeid in gewaswerk gestoken. Het gewas staat kaal.” Ook nu wordt nog blad gesneden.
Auteur: Peter Visser