‘Specialist voedingsmiddelen met minder medicijnen’

09-06-2020 | Laatste update op 10-10 | |
Nooijen
Jolanda Nooijen vollegrondsondernemer
Foto: Canva/Lukas
Foto: Canva/Lukas

Van elke tegenslag leer je iets, zeggen ze. En warempel ik zit hier op mijn kantoor met mijn oren te klapperen. Mijn bloeddruk loopt weer aardig op en ik moet mijn mond houden … moeilijk!

We weten nu wel dat de conditie van onze ‘gewasbeschermingstoediener’ goed is, volgens omstanders kon hij heel hard lopen toen onze zelfrijdende ‘gewasverzorgingstoedienmachine’ – leuk woord voor galgje – onlangs in brand vloog en tot aan zijn ijzeren kern in vlammen opging. En nu zitten we dus al heel de week in gesprek met verschillende leveranciers van deze machines en daar word je ontzettend wijzer van.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Geen gezamenlijke EU

Een conclusie die ik daaruit mag trekken: er is geen gezamenlijke EU. Polen, België, Duitsland en Italië passeren de revue betreffende wetgeving. Daar waar op bepaalde spuitdoppen in het buitenland subsidie zit omdat ze zo verschrikkelijk goed zijn, zijn ze in Nederland verboden.

Wij willen natuurlijk voorbereid zijn op de toekomst en zoeken een spuit met 100% reductie, mede ingegeven door Frans Timmermans met mijn ambitieuze Green Deal-plan. Fransje wil naar 25% biologische teelt. Er valt in die branche nu al bijna geen droog brood te verdienen, maar daar hebben we wel € 1 biljoen voor over. Ook wil hij alle schadelijke pesticiden met zeker de helft terug dringen.

Eerst de schadelijke insecten terugdringen, dan de pesticiden

Nou kan ik me hier eigenlijk wel volledig in vinden, alleen plaats ik wel een kanttekening: ‘Als we dat willen, moeten we ook zo stoer zijn om te zeggen dat we 50% van de schadelijke insecten terugdringen.’ Ik zou zeggen eerst de insecten en dan de pesticiden, want andersom gaat niet. Je gaat toch ook niet een moeder met een baby die spuitluiers heeft de helft van het wasmiddel verbieden? Of de schoonmaaksector de helft van zijn schoonmaakspullen? Of, nog mooier, alle junks in Amsterdam de helft van hun drugs laten gebruiken. O nee, sorry, nu maak ik de verkeerde vergelijking, we hebben het over chemische troep en drugs kan heel biologisch zijn. Nee, vanaf nu gaat iedereen 50% minder medicijnen gebruiken. Weg paracetamol, weg hooikoortsmiddelen, weg bloeddrukverlagers. Allemaal chemisch.

Als er minder medicijnen zijn, wordt voeding nog belangrijker

Ik ben voorstander, want als er minder medicijnen zijn, wordt voeding nog belangrijker. Misschien komt er nog een tijd dat ik me dr. mevr. J. Nooijen, specialist homeopathische voedingsmiddelen mag noemen. Nooit gedacht dat ik zo’n titel zou kunnen bemachtigen met de landbouwschool.

Meer over


Beheer