Doorgaan naar artikel

Spanningen door watergebrek in Spanje lopen op

Het oosten van de provincie Almería en het naburige Murcia kampen met grote droogte. Almería krijgt nu vervroegd 5 kubieke hectometer irrigatiewater. Maar in Murcia is de nood nog hoog. Afgelopen weekend protesteerden 3.000 mensen tegen het enorme watergebruik van de vollegrondstelers.

De tuinbouw in Zuid-Spanje heeft dit jaar sterk te lijden onder de droogte. De watervoorraden zijn veel kleiner dan normaal. De producentenfederatie Fecoam van voornamelijk vollegrondstelers in Murcia luidde een paar weken geleden de noodklok. De droogte kost nu al productie en kwaliteit, maar als er niet snel water komt dat dreigt de export  (veel broccoli, ijsbergsla en andere bladgewassen) in februari en maart 40 procent lager uit te vallen, aldus de voorzitter van Fecoam, die 86 coöperaties en 22.000 telers vertegenwoordigt.

Protest tegen telers

Een oplossing is er nog niet, omdat andere regio’s dwars liggen. Bovendien krijgen de telers ook te maken met protesten in Oost-Almería. Afgelopen weekend organiseerde de Associatie voor de bescherming van het water van Los Vélez een grote protestmars waaraan 3.000 mensen deelnamen, schrijft de digitale krant Almería 360. De demonstratie werd geleid door verschillende burgemeesters uit de regio, voormannen van organisaties van kleine telers (Coag en UPA) en wetenschappers waaronder de Nederlander Willem Ferwerda van natuurorganisatie Commanland. De grote vollegrondstelers wordt verweten dat ze jarenlang zonder toestemming gebruik hebben gemaakt van de bronnen. Nog steeds worden honderden hectares groenteteelt bevloeid met water uit het in het natuurpark Sierra de María-Los Vélez.

Almenzora weer even gered

Iets zuidelijker, in el Almanzora, is de druk even van de ketel. De overheid heeft een overheveling van 5 tot 8 kubieke hectometer water uit het stuwmeer Negratín vervroegd. Hiervoor moest een overeenkomst gesloten worden met rechthebbenden in de provincie Córdoba. De teelten in dit gebied zijn de komende maanden gered. Mogelijk komt er zelfs toestemming voor 13 hm3. Het watergebrek in de bassins en stuwmeren van Almanzora bedraagt op dit moment echter 25 hm3.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin