Doorgaan naar artikel

‘Spannend of winter invalt’

Image premium

“Het is een spannende tijd”, merkte Marco van As vorige week woensdag op.

“Ik bekijk elke dag drie tot vier verschillende weerberichten om te zien of de winter niet onverwacht invalt. Want als het echt gaat vriezen moet alles tegelijk naar binnen. We zijn nu bezig met het inpakken van de trayplanten. Die worden ingepakt in kisten en vervolgens opgeslagen in de vriescel. Als dat achter de rug is wachten de planten van de doorteelt op de stellingen buiten. De frambozen kunnen iets meer hebben; die pakken we als laatste in”



“De stengels van de frambozen zijn inmiddels afgeknipt. De pittige nachtvorst na de eerste maandag van december betekende het einde van de oogst van deze herfstframbozen. We halen de planten uit de potten om ze te splitsten. De helft worden long canes en zijn verkocht; met de andere helft kan ik dan weer dezelfde oppervlak terug zetten. Die gaan per vijftig stuks in een voorraadkist voor appels en vervolgens de vriescel in tot in het nieuwe jaar.”



“Tussendoor hebben we na het afknippen van de herfstframbozen ook nog snel de folie opgeborgen. Morgen voorspellen ze storm en zware windstoten. Dan kan het folie maar beter zijn opgeborgen om schade te voorkomen. En tussen de bedrijven door plukken we ook nog aardbeien uit de kas. Een mooi product met weinig klasse 2.”



“Met al deze werkzaamheden voor de winter komt de snoei van rode bes pas in februari aan bod. Dat is maar een hectare. En met  m’n medewerkers die dan weer terug zijn, is dat ook weer snel gebeurd.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin