Doorgaan naar artikel

Spanje draait uitstekend seizoen

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

De Spaanse kastuinbouw beleeft een erg goed seizoen. Ondanks de fors lagere productie van de vruchtgroenten ligt de omzet per product zonder uitzondering veel hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Ondanks – of misschien wel dankzij – de extreme weersomstandigheden lijkt het teeltseizoen 2016-2017 een groot succes te worden voor de telers in Zuid-Spanje. De productie tot en met februari ligt afhankelijk van het gewas 4% tot 18% lager dan vorig seizoen, blijkt uit het seizoensoverzicht van 10 grote afzetorganisaties in Almería en Granada. Bij paprika is de totale productie hetzelfde gebleven, maar dit komt voornamelijk door een areaaluitbreiding van circa 10%.

Lange zomer, extreme kou in winter

In het najaar 2016 was de aanvoer van de meeste producten nog een stuk hoger dan het jaar ervoor, als gevolg van de lang aanhoudende zomer. Maar vanaf november is de aanvoer steeds lager geweest. Dieptepunt vormden januari en februari als gevolg van de extreme kou. De productie van tomaat, komkommer en aubergine lag in deze twee maanden ruim 20% lager dan vorig jaar. Van paprika werd 16% minder aangevoerd.

Courgette en snijboon vormen een uitzondering. De aanvoer van courgette was in de eerste twee maanden van 2017 vrijwel gelijk aan vorig jaar, doordat dit gewas in februari al snel was hersteld van de kou. De aanvoer van snijboon groeide dit jaar zelfs met 10%, al blijft het volume klein.

Middenprijzen erg hoog

De lagere productie hebben een bijzonder gunstig effect op de prijzen gehad. De middenprijs van tomaat (alle typen) ligt tot en met februari op 84 cent per kilo, 64% meer dan vorig seizoen. Voor komkommer werd gemiddeld 76 cent per kilo betaald, 89% meer dan vorig seizoen.

Aubergine realiseerde zelfs een middenprijs van € 1,11 per kilo, ruim twee keer zo veel als vorig jaar (43 cent per kilo). In de tweede helft van januari lag de klokprijs zelfs boven € 3 per kilo. Bij paprika is het verschil het kleinst: een middenprijs van 80 cent per kilo, ‘slechts’ 14% meer dan vorig seizoen.

Omzet fors gestegen

De hoge middenprijzen maken het productieverlies meer dan goed. Voor alle vruchtgroenten geldt dat de omzet veel hoger is dan vorig seizoen. Vooral auberginetelers doen goede zaken. Sinds november lag de uitbetaalprijs minstens twee keer zo hoog als vorig seizoen. De omzet tot en met februari is ondanks de lagere productie ook ruim twee keer zo hoog.

Bij tomaat is de omzet 64% hoger, bij komkommer 89% en bij courgette 73%. Bij paprika is de omzet 14% hoger dan vorig seizoen, maar per teeltoppervlak is het verschil verwaarloosbaar. Anders dan bij de andere gewassen is vanwege de uitbreiding van het areaal minder krapte op de markt ontstaan.

Volg dagelijks de actuele Spaanse prijzen

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin