De middenprijs van biologisch geteelde vruchtgroenten in Zuid-Spanje lag afgelopen seizoen tussen 50 en 123 procent hoger dan het vergelijkbare gangbare product, blijkt uit cijfers van de Junta de Andalucía. De meerprijs is daarmee veel groter dan de extra kosten voor de biologische teelt in kassen.
Het grootste verschil werd genoteerd door biologische komkommer. De middenprijs in het seizoen 2014-2015 lag op 98 cent per kilo, 12 cent hoger dan het seizoen ervoor. De gangbare komkommer haalde in Almería een middenprijs van 44 cent per kilo, ruim twee keer zo laag als de biologische variant. Opvallend is dat deze telersprijs vrijwel het hele seizoen ongeveer twee keer zo hoog was. Bij andere groenten zijn er grotere schommelingen gedurende het seizoen. Biologische courgette haalt gemiddeld een prijs van 73 cent per kilo, tegen 41 cent voor de gangbare (+78%), maar in december en januari werd de gangbare variant gemiddeld zelfs beter betaald. Door enorme schaarste op de markt stegen de prijzen richting 2 euro per kilo. Bij dat prijsniveau hebben afnemers blijkbaar geen zin om nog meer te betalen voor de biologische variant. Dezelfde trend is te zien bij aubergine. Toen de prijzen voor gangbare aubergine in december boven 1 euro per kilo stegen, werd voor de biologische aubergine nauwelijks meer betaald. Maar in februari en maart werd twee tot drie keer zoveel betaald voor biologische aubergine uit de Spaanse kas. Over het hele seizoen haalde de biologische aubergines een middenprijs van 73 cent per kilo, tegen 41 cent voor de gangbare.