Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Spaanse seizoen kan al bijna niet meer stuk

Hoewel er nog zeker drie belangrijke productiemaanden te gaan zijn hebben de meeste telers in het Spaanse Andalusië al zulke goede prijzen voor hun product ontvangen dat zij het seizoen nu al geslaagd kunnen noemen.

Hoewel er nog zeker drie belangrijke productiemaanden te gaan zijn hebben de meeste telers in het Spaanse Andalusië al zulke goede prijzen voor hun product ontvangen dat zij het seizoen nu al geslaagd kunnen noemen.

De prijzen voor paprika, aubergine, en courgette liggen al vrijwel het hele seizoen hoger dan vorig jaar. Komkommers startten aan de lage kant maar zijn de afgelopen drie maanden fors duurder dan in het voor de meeste producten als redelijk te boek staande seizoen 2011-2012. Tomaat is dit seizoen de enige uitzondering. In oktober en november lagen de prijzen nog hoger, maar in de maanden erna werd dat niet vastgehouden.

De lagere prijzen voor tomaat zijn te verklaren uit de groei van areaal met ongeveer 10 procent. Toch lagen de prijzen gemiddeld nog tien procent hoger dan vorig seizoen. Voor paprika ligt de gemiddelde prijs echter 30 procent en voor komkommer zelfs 40 procent hoger. Aubergine en courgette zijn gemiddeld zelfs twee keer zo duur geweest tot half januari.
Door het natte en koude najaar zijn de producties tijdelijk lager geweest. Maar de laatste maand is dat aardig bijgetrokken.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers