Doorgaan naar artikel

Spaanse perenoogst veel kleiner dan voorgaande jaren

De Spaanse perenoogst zal dit jaar minstens 6 % lager uitvallen dan in 2017 en 21% lager dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar. Dat blijkt uit de laatste prognoses van de sector.

De agrarische coöperaties en de regionale producentenfederaties in Spanje verwachten een perenoogst van 311.214 ton. Dat is 6 % minder dan vorig jaar en 21% minder dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar. Dat schrijft Hortoinfo.es.

De daling is een gevolg van schade door hagelbuien die vanaf maart de voornaamste productiegebieden meerdere malen troffen. Daarnaast bemoeilijkte het sterk wisselende weer de bloei en vruchtzetting.

Catalonië, de belangrijkste productieregio van Spanje, calculeert een perenoogst van 139.390 ton (-8%), La Rioja 55.716 ton (-2%), Aragón 48.715 ton (-8%) en Murcia 19.390 ton (-36%).

Ruim de helft (52%) betreft het perenras Conference, op grote afstand gevolgd door het ras Blanquilla.

Recente hagelbuien nog niet meegeteld

In de prognose is de meest recente schade waarschijnlijk nog niet verwerkt. Op vrijdag 20 juli is een gebied van bijna 6.000 hectare in Lleida getroffen door een grote hagelbui. Het merendeel is perzik en nectarine (3.110 hectare). Dagblad La Vanguardia meldt dat ook 1.055 hectare peer- en appelboomgaarden zijn getroffen, op het moment dat het fruit bijna geplukt gaat worden.

In de minst getroffen gebieden, waar de hagelstenen 0,5 centimeter doorsnede hadden, wordt een opbrengstverlies van 10% tot 25 % verwacht.

In de regio’s met de meeste schade (Gimenells i el Pla de la Font en Alcarràs), waar hagelstenen van 2 centimeter vielen, is 80% tot 100% van de oogst verloren gegaan, volgens het ministerie van landbouw van Catalonië.

Appeloogst volgens verwachting

In tegenstelling tot de perenoogst, zal de appeloogst vrijwel op hetzelfde niveau uitkomen als in de voorgaande jaren. Op nationaal niveau wordt een productie van 473.097 ton appels verwacht. Dit is 1,4% lager dan vorig jaar en 0,25% lager dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

Ruim de helft van de productie (243.546 ton) valt onder de Golden-rassen, waarbij een productiedaling van bijna 6% wordt verwacht. Behalve het ras Reinada (geschat op 35.685 ton) zullen alle rassen iets minder produceren dan vorig jaar.

De belangrijkste appelregio’s zijn Catalonië (vooral Lleida) en Aragón. In de laatste regio zal de productie 27% lager zijn dan vorig jaar als gevolg van de gebruikelijke uitputting door een enorme productie in 2017.

De Spaanse productievoorspellingen zullen gepresenteerd worden op de Prognosfruit-beurs die van 8 tot 10 augustus in het Poolse Varsovia wordt gehouden.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin