Doorgaan naar artikel

Spaanse komkommer blijft in de weg zitten

Het is nog heel even wachten tot de vroegste onbelichte komkommers op de markt komen. De productie van belichte vruchten is net op gang gekomen, met een goede kwaliteit. Het Spaanse product is echter nu nog dominant op de markt.

Eind week 3 of begin week 4 worden de eerste onbelichte komkommers uit het Westen van het land weer op de markt verwacht. Op dit moment blijft het Nederlandse aanbod nog beperkt tot belichte komkommers, waar gezien het beperkte areaal nog maar een geringe landelijke productie van wordt geoogst. De kwaliteit die van deze belichte gewassen wordt gesneden, wordt door een handelaar bestempeld als ‘super’. Ze zijn mooi groen van kleur.

Spanje blijft leveren
Het Spaanse product is echter nog dominant aanwezig. En het ziet er ook niet naar uit dat de productie daar snel zal afnemen. Als de huidige, voor de Zuid-Europese teelt gunstige, weersomstandigheden aanhouden, is de verwachting dat het Spaanse aanbod van de late komkommerteelten nog wel even stabiel zal blijven. In de regio Motril zijn telers dit seizoen wat later begonnen, dus zullen zij normaal gesproken ook wat langer doorgaan met leveren van komkommer. Deze Spaanze producties zullen de Nederlandse telers duds nog wel een poosje in de weg zitten. De aanbodprijs van Spaans product begon in week 2 wat te zakken, van 60 cent naar 55 cent per kilo.

Overschakelen
Toch is de verwachting dat de handel, met oog op de betere kwaliteit, weer terug schakelt naar de inkoop van Nederlandse komkommer, zodra deze weer in wat grotere volumes op de markt gaan komen. Ze willen deze vruchten graag hebben. Het zal echter nog even duren voor het aanbod daarvan groot genoeg is om ze gericht en actief op de Duitse markt te gaan aanbieden.

Meerprijs
Prijzen voor de belichte komkommers deden in week 2 bij een handelshuis 31 cent per stuk voor de 30-ers en 35 tot 37 cent voor de 35-ers. De 40-ers gingen voor 45 cent van de hand. Daarmee liggen deze prijzen boven die van het Spaanse aanbod. De Spaanse 40-ers gingen weg voor verkoopprijzen van 5 tot 5,5 euro per doos, en 4,75 tot 5 euro per doos voor de 30-ers en 35-ers.

Lees de uitgebreide marktanalyse in Groenten & Fruit Actueel van as dinsdag 18 januari.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin