Doorgaan naar artikel

Spaanse import hindert ijsbergsla

Image premium

De aanvoer van Spaanse ijsbergsla zit de prijsvorming van de vroege Nederlandse oogst nog in de weg.

Daardoor ging de stuksprijs al snel hard onderuit. 

In week 20 wordt gesproken over een kropprijs die varieert van 20 tot 25 cent. Dat is nauwelijks kostendekkend voor de telers. Door de vroege aanwezigheid van Nederland op de markt, hebben de telers nog te maken met het staartje van de Spaanse oogst. Dat zet de prijs flink onder druk. “De oogst loopt door het mooie weer een week voor”, weet Paul Huijs, werkzaam als teeltadviseur bij Enza Zaden. ”Er is ontzettend veel beregend dit voorjaar. De meeste teeltgebieden hebben de afgelopen zes weken nauwelijks regen gehad. Desondanks is de kwaliteit van het product prima.” Telers die hebben kunnen beregenen, hebben weinig last gehad van de droogte van de laatste weken, waardoor de groei van het product gestaag is doorgegaan. Hier en daar worden wel wat kwaliteitsproblemen gemeld, maar dat heeft nauwelijks invloed op de productie.

Overlap
Dat Nederlandse telers eerder op de markt waren dan normaal, met als gevolg een overlap met het Spaanse aanbod, drukt het prijsniveau. Dat merkt teler Joep Sprenkeling ook: ”We zitten in elkaars vaarwater. Bij de meeste supermarkten ligt ijsbergsla uit Spanje. Hopelijk wordt dat nu minder.” Sprenkeling noemt de actuele prijzen rondom slecht. ”Begin week 19 kregen we 40 cent voor een krop sla. Eind van de week ging het richting de 20 cent. Onze kostprijs is ongeveer 25 cent.”

Over de kwaliteit is de teler uit het Noord-Hollandse Limmen, met 70 hectare ijsbergsla, tevreden. ”Als Spanje stopt met de aanvoer, verwacht ik een prijsopleving.” Het vroege aanbod kent echter ook voordelen. ”Je kunt je teeltseizoen verlengen heb je hebt niet van die extreme pieken.” Ook Huijs verwacht dat de concurrentie uit Spanje zich in de laatste fase van de teelt bevindt.

 

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Petra Vos

Bekijk meer

Delen

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin