Spaanse groente-export daalt licht

21-02-2013 | Laatste update op 11-10 | |
Spaanse groente-export daalt licht

De Spaanse export van groente is vorig jaar met 1 procent gedaald, maar de exportwaarde is met 11 procent gestegen, blijkt uit cijfers van Fepex over heel 2012.

Het exportseizoen wordt steeds meer verlengd. Tomaten, paprika en sla worden jaarrond geproduceerd. Komkommer en aubergine ontbreken alleen  in juli en augustus op de verkoopkalender.  Het exportseizoen voor courgette stopt in juni.De totale export van groente en fruit groeide vorig jaar met 6 procent naar 11 miljoen ton met een waarde van 9,6 miljard euro (+13 %). Van groente werd 4,2 miljoen ton geëxporteerd met een waarde van 3,9 miljard. In volume deed Spanje een stapje van 1 procent terug in vergelijking van 2011, maar door de betere prijzen groeide de exportwaarde met 11 procent.  Tomaat was met een exportwaarde van 925 miljoen euro (+10%) het grootste product, gevolgd door paprika (606 miljoen euro, +4%) en sla (589 miljoen euro, +27%).

Traditionele bestemmingen

De export concentreert zich op de traditionele bestemmingen. Van de totale export van groente en fruit ging 91 procent naar EU-landen, vooral naar Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland. De exportwaarde naar Duitsland en Nederland groeide opvallend: naar Duitsland met 15 procent (2.268 miljoen euro), naar Nederland met 16 procent (851 miljoen euro). Frankrijk was goed voor 1.801 miljoen euro (+11%) en Groot Brittannië voor 1,227 miljoen euro (+7%).

De import van groente daalde met 2 procent in volume (1 miljoen kilo) en 6 procent in waarde (460 miljoen euro). Aardappel, in Spanje gezien als groente, is het voornaamste importproduct met een waarde van 160 miljoen euro (-14%).

Structure zwaktes

De positieve exportcijfers maskeren volgens Fepex een aantal zwaktes, zoals de sterk teruglopende export van bonen en appels.  Daarnaast constateert de koepel van exporteurs van groente en fruit een structurele ongelijkheid in de toegang tot Europese landbouwsubsidies waardoor traditionele producenten vaak het onderspit delven.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer