Spaanse exporteurs breiden aanbod uit

07-02-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Spaanse exporteurs breiden aanbod uit
Spaanse exporteurs breiden aanbod uit

In Almería lijkt diversificatie de nieuwe trend. Verschillende gespecialiseerde exporterende telersorganisaties breiden hun aanbod uit naar andere producten.

De grote tomatencoöperatie Casi maakte onlangs bekend ook groot te willen worden in andere producten zoals paprika en aubergine. “De meeste klanten willen naast tomaat ook andere producten”, laat Casi weten. De tomatenteelt vindt voor 99% plaats ten oosten van de stad Almería (Levante), terwijl paprika en aubergine daar nauwelijks voorkomen. Daarom is de coöperatie op zoek naar nieuwe telers in de Poniente van Almería. Geïnteresseerde telers worden bezocht door de afdeling ledenservice van Casi en wegwijs gemaakt in de regels voor toelating tot de coöperatie. Hoge kwaliteit en voedselveiligheid staan bij de coöperatie hoog in het vaandel, laat Casi weten. Binnenkort zal in Vicar een vestiging geopend worden waar de nieuwe leden hun product kunnen afleveren.

Meer bio en meerwaarde

De grootste groei in Almería vindt plaats in de biologische teelt van vruchtgroente. Tot dit seizoen werd het areaal al geschat op circa 1.000 hectare, ongeveer 3% van het totaal. Naast de grote gespecialiseerde individuele biologische bedrijven (zoals Biosabor), zetten steeds meer gangbare afzetorganisaties een bio-afdeling op. De vooraanstaande coöperatie Vicasol begon er vorig seizoen mee en heeft dit voorjaar het merk ‘Bio Vicasol’ flink uitgebreid, zegt voorzitter Juan Antonio González tegen FHAlmería. De coöperatie richt zich hierbij met name op jaarrond productie van biologische pruimtomaten en andere tomaten-specialties. Vicasol groeit ook in gangbare producten. De verwachting is dat dit jaar meer dan 220 miljoen kilo groente zal worden verhandeld. De coöperatie zoekt daarnaast naar nieuwe producten met meerwaarde. Zo wil het dit jaar een gazpacho op de markt brengen die op kamertemperatuur even goed smaakt als de traditionele koude gazpacho. Hiermee wil de coöperatie vooral de buitenlandse markt bereiken.

Spanje sterk vertegenwoordigd

Beide coöperaties zijn te vinden op de Fruit Logistica in Berlijn. De Spaanse inzending is opnieuw groter geworden: het ingenomen vloeroppervlak op de beurs is met 7% gegroeid. Voor het eerst zijn er meer dan twintig bedrijven uit Almería met een eigen stand, waaronder Casi. Vicasol doet mee onder de paraplu van het promotie-agentschap van Andalusië (Extenda), samen met acht andere bedrijven uit Almería. “In de context van tekorten aan groente in Europa is Almería door zijn jaloersmakend klimaat een van de weinige producenten die groente van uitstekende kwaliteit kan blijven leveren”, luidt het promotieverhaal in FHAlmería van februari. Of alle huidige afnemers het daarmee eens zijn, valt te betwijfelen. Almería heeft net als andere Zuid-Europese regio’s de gevolgen van de kou niet kunnen afwenden. De productie is ver teruggevallen en de koude nachten hebben de kwaliteit in veel gevallen geen goed gedaan.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer