Doorgaan naar artikel

Spaanse export paprika en tomaat gedaald

Image

Spanje exporteerde in het eerste kwartaal 7,5 procent meer groenten en fruit als vorig jaar met een groei in waarde van bijna 10 procent. Opvallend genoeg liep de exportwaarde van de grote producten tomaat (-3%) en paprika (-1,4%) juist terug.

Over alle groenten gemeten registreert Fepex (de associatie van Spaanse exporteurs van groente en fruit) een exportgroei van 0,6 % in volume en 5,4% in waarde. In januari (-2,1%) en februari (-3,8%) daalde de export nog ten opzichte van 2014 toen er sprake was van een uitzonderlijk zachte winter in Zuid-Spanje. Deze daling werd voor de meeste producten in maart van dit jaar meer dan goed gemaakt. Het totale exportvolume van Spaanse groente steeg in die maand met 8,2 %. De exportwaarde steeg zelfs met 14 procent.

Spanje exporteerde in de eerste drie maanden van 2015 voor 412 miljoen euro aan tomaten en 323 miljoen euro aan paprika. Courgette realiseerde in het eerste trimester de grootste groei in exportwaarde (+78%), 138 miljoen euro. Door een tekort op de markt liepen de producentprijzen op tot 3 en soms zelfs 4 euro per kilo. Van koolproducten werd voor 187 miljoen euro geëxporteerd (+17%) en aan sla 251 miljoen euro (+4%), schrijft Fepex op grond van cijfers van de Spaanse douane.

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin