Doorgaan naar artikel

Spaanse broccoli-veilingen in rode cijfers

Foto: ANP

Foto: ANP

Gespecialiseerde broccoli-veilingen in Murcia met weinig vaste contracten sluiten het seizoen af met forse verliezen, schrijft fyh.es.

De verliezen worden veroorzaakt doordat de commissie veel lager uitviel door de lage prijzen. Tegelijkertijd stegen de kosten. Uit vrees voor tekorten door watertekort in Murcia gingen veilingen op zoek naar alternatieve teeltgebieden. Enkele veilingen gingen daarbij nogal agressief de boer op met plantmateriaal voor onafhankelijke telers in ver weg gelegen gebieden in West-Andalusië en Extremadura. De kosten van dit plantmateriaal moesten op de opbrengst in mindering worden gebracht, maar de broccoliprijzen waren in sommige oogstweken nog niet eens voldoende om de zaadkosten te compenseren, schrijft de website F&Hhoy. Veel van deze telers zullen daarom de plantkosten niet terugbetalen.

Foto: ANP

Foto: ANP

Hitte en regen

Het Spaanse broccoli-seizoen begon al met extreem lage prijzen, doordat in de warme herfst de oogst van verschillende plantingen in elkaar schoof. Het overaanbod zorgde voor extreem slechte prijzen. Door de aanhoudende regenval in maart konden in de nieuwe teeltregio’s veel broccoli-plantingen niet van het veld worden gehaald en ging de kwaliteit sterk achteruit. Doordat ook niet kon worden geplant, bleven enkele plantenkwekers zitten met hun broccoli-plantmateriaal.

Beheer
WP Admin