Doorgaan naar artikel

Spaanse auberginetelers verdubbelen meteromzet

Foto: Groenten & Fruit premium

Foto: Groenten & Fruit

Auberginetelers in Almería hebben een uitstekend seizoen achter de rug. De middenprijs voor lange aubergines kwam uit op 79 cent per kilo, het hoogste niveau in de laatste 10 jaar.

De maandelijkse middenprijzen hebben het hele seizoen 2016-‘17 boven die van voorgaande twee seizoenen gelegen. Dit is voor een deel het gevolg van inkrimping van het areaal met 7%, aldus de regering van Andalusië in de voorlopige terugblik op het seizoen. Het weer heeft echter een minstens zo grote rol gespeeld.

Extreem weer

Door extreme hitte kwam het seizoen pas laat op gang en waren de prijzen in september en oktober al hoger dan normaal. Vanaf november remmen de lage temperaturen de productie en komt met het verdwijnen van Nederland en België meer ruimte op de markt. Bovendien is de consumptie van aubergines in de winter hoger, aldus het rapport.

Door deze factoren lopen de prijzen flink op, tot ruim € 1,50 per kilo in december. Door de extreme kou stijgt de middenprijs in januari zelfs tot boven € 2 per kilo. Deze hoge prijzen remmen de vraag. In februari is de middenprijs weer op een normaal niveau beland, circa 70 cent per kilo. Met de toenemende productie verloopt het vervolg van het seizoen niet veel anders dan de voorgaande twee seizoenen. Het wegvallen van de export vanwege de toenemende Noord-Europese productie, wordt deels goed gemaakt door een verhoogde vraag in Spanje zelf.

Over het hele seizoen gemeten, komt de middenprijs van lange aubergine (klasse 1, telersprijs exclusief verrekening van kosten voor sorteren, afzet en btw) uit op € 0,79 per kilo. Niet eerder in de afgelopen 10 jaar was de prijs zo hoog. In het seizoen 2015-‘16 was dit maar € 0,38, het laagste niveau van de laatste 10 jaar.

Wat lagere productie

De totale productie daalde met bijna 9 % naar ruim 168 miljoen kilo, voor het grootste deel veroorzaakt door de krimping van het areaal, maar ook door een lagere meterproductie vanwege de zware weersomstandigheden. De totale aubergine-omzet van telers in Almería komt daarmee uit op € 56 miljoen euro, 85% meer dan in het seizoen ervoor. In dit cijfer worden ook de gestreepte en ronde aubergine meegenomen. De lange aubergine haalde een 111% hogere middenprijs, waardoor de omzet verdubbelde ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin