Spaans seizoen verlaat door watergebrek en hitte

28-09-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Veel Spaanse telers hebben dit seizoen later geplant om uiteenlopende redenen. Alleen het paprikaseizoen lijkt op tijd te starten, met opnieuw een uitbreiding van het areaal.

Regio Bajo Andarax in de provincie Almería kampt met een ernstig watertekort. Dit zorgde niet alleen voor een vroeg einde van het vorige seizoen. Ook de start van dit seizoen loopt vertraging op. Pas na tussenkomst van sectororganisatie Coexphal kwam eind juli de infrastructuur voor de levering van ontzilt zeewater (project El Bobar) gereed.

Administratieve besognes verhinderden de levering van het water, waardoor de telers niet op tijd konden planten. In Bajo Andarax staan ongeveer 2.000 hectare kassen met voornamelijk tomaten. Veel telers hebben moeite met de hoge kosten van het ontzilte water waardoor mogelijk een deel niet wordt vol geplant.

Geen water

In de regio Almanzora in de provincie Almería is maar 25% van de sla geplant, meldt Hortoinfo. Dit gebied, met in totaal 24.000 hectare groente en fruit, is voor 70% afhankelijk van water dat via het kanaal Negratín-Almanzora wordt aangevoerd. Daarnaast hebben telers in dit gebied het recht op water uit het kanaal Taag-Segura. Ook zou er water komen uit de onziltingsinstallatie van Cueva de Almanzora. Echter, bij de start van het seizoen is 78 kubieke hectometer minder water naar het gebied gestroomd dan waarop gerekend werd. Het enige alternatief, de ontziltingsinstallatie, is in onbruik geraakt na een overstromingen van 2012.

Hitte en plagen

De extreme hitte in augustus heeft ook voor vertraging gezorgd, zegt Andrés Góngora, secretaris van telersorganisatie Coag-Almería, in de septemberuitgave van maandblad FH-Almería. De hitte en de steeds meer overlappende seizoenen zorgen voor een grote plaagdruk. Telers van komkommer en courgette hebben later gezaaid uit angst voor vroege virusbesmettingen. Ook tomaat loopt volgens hem twee weken vertraging op. Paprika lijkt het enige gewas dat op schema loopt. Wel zijn er aanzienlijke problemen met Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) in zowel paprika als tomaat. De tripsdruk is erg hoog, mede door het hete weer.

Oogst komt op gang

Inmiddels zijn de meeste gewassen geplant, schrijft de regering van Andalusië in haar bulletin van week 37. Half september werden in Almería de eerste paprika’s en courgettes van de vroegste plantingen geoogst. Een week eerder startte de aanvoer van komkommers. Tomaat en aubergine waren half september nog niet zover. Bij aubergine werden op dat moment hommels ingezet of worden de bloemen met hormonen behandeld, schrijft de regeringswaarnemer.

In de provincie Granada hebben veel tomatengewassen in de kuststreek lang last gehad van de hoge temperaturen. De eerste twee trossen zijn daardoor niet goed gezet. In het hoger gelegen Guajares werden begin september al tomaten geoogst, maar minder dan verwacht door slechte zetting in juli en augustus. De kwaliteit is volgens het bulletin goed en de plaagdruk is redelijk onder controle door het goed aanslaan van roofwants Nesidiocoris. De zetting is nu overal beter geworden doordat het minder warm is.

Er is dit jaar weer ongeveer 600 hectare aan kassen bijgekomen in Almería, schat telersorganisatie Coag-Almería. - Gerard Boonekamp

Er is dit jaar weer ongeveer 600 hectare aan kassen bijgekomen in Almería, schat telersorganisatie Coag-Almería. – Gerard Boonekamp

Areaal breidt uit

Bij de plantenkwekers beginnen de kassen steeds leger te raken. Half september stonden er voornamelijk nog partijen tomaten, courgette, aubergine en punt-paprika’s (‘Italiaanse paprika’). Volgens Góngora is er dit jaar ongeveer 600 hectare aan productiekassen bijgebouwd, maar hij houdt daarbij nog wel een slag om de arm. Zijn verwachting is dat vooral het areaal van tomaat en paprika groeit. Na een paar jaar van krimp zal het tomatenareaal zich herstellen, mede omdat afgelopen seizoen ‘niet slecht’ was. Het paprika-areaal blijft sterk groeien vanwege de goede rendementen en de komst van nieuwe rassen. Ook speelt mee dat het steeds moeilijker wordt om voldoende personeel te vinden in de tuinbouw. Paprika vraagt veel minder arbeid dan bijvoorbeeld cherrytomaten. Góngora verwacht dat het areaal aubergine als enige wat zal afnemen.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer