Doorgaan naar artikel

Spaans areaal rood fruit groeit met 11%

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Nu het plantseizoen voor rood fruit voltooid is, blijkt dat in de provincie Huelva het areaal rood fruit met 11% is gegroeid naar ruim 11.000 hectare.

De producentenorganisatie Freshuelva meldt dat het aardbei-areaal na enkele seizoenen van krimp, nu weer stevig groeit. Vorig seizoen stond er in Huelva 5.400 hectare aardbei. Voor 2018 is er nu 5.890 hectare aardbei gezet, een toenamen van 9%. Van framboos is nu 2.121 hectare gezet, tegen 1.932 hectare vorig seizoen (+14,5%).

Het aanbod van blauwe bes zal de komende jaren fors toenemen

Grootste aanbodgroei komt nog

Het areaal blauwe bes groeit van 2.538 naar 2.858 hectare. Een toename van 12,5%. Dit is een stuk minder dan in het afgelopen seizoen. Toen groeide het areaal blauwe bes nog met 30%. Daarbij moet worden aangetekend dat het 3 jaar duurt voordat een planting in productie komt. Het Spaanse aanbod van blauwe bes zal de komende jaren dus nog fors toenemen. Het areaal braam groeit van 160 naar 180 hectare, schrijft de website van Freshuelva. De groei komt vooral door extra aanplant van vroege rassen, die al in januari en februari op de Europese markt komen.

Diversificatie

Het gebrek aan regen heeft dit najaar mogelijk negatieve gevolgen voor de gewasontwikkeling van de gewassen. De droogte kan op middellange termijn gevolgen hebben, verwacht Freshuelva. De areaalcijfers bevestigen in ieder geval dat het streven naar diversificatie goed van de grond is gekomen.

Beheer
WP Admin