Doorgaan naar artikel

Source.ag haalt miljoenen op voor teeltsoftware op rasniveau

Met een investeringsinjectie van €23 miljoen wil Source.ag automatisch telen verder ontwikkelen. - Foto: Source.ag premium

Met een investeringsinjectie van €23 miljoen wil Source.ag automatisch telen verder ontwikkelen. - Foto: Source.ag

Kunstmatige intelligentie in de tomaten- en paprikateelt krijgt een stimulans met de kapitaalinjectie in het Nederlandse Source.ag.

Source.ag heeft in een investeringsronde € 23 miljoen opgehaald. Het Nederlandse bedrijf startte in 2020 met introductie van kunstmatige intelligentie in glasgroententeelt. Afzetorganisaties Harvest House en Growers United investeren ook in het bedrijf van Rien Kamman en Ernst van Bruggen.

Raskenmerken meegenomen in software Source.ag

Source.ag heeft algoritmes ontwikkeld die plantgedrag simuleren op rasniveau om de optimale teeltstrategieën te berekenen en uit te voeren. Daarbij houdt het systeem rekening met miljoenen gegevenspunten over klimaat, biologie en grondstoffen. Met deze financiering lanceert Source.ag twee producten: Source Cultivate en Source Control. Daarmee houdt de software en het algoritme rekening met de specifieke genetica van de verschillende rassen, blijkt uit het persbericht.

Geautomatiseerde teelt opschalen

Het is een verdieping van het startproduct dat het bedrijf in 2020 lanceerde en op enkele Nederlandse bedrijven al wordt toegepast voor teeltoptimalisatie. Investeerder Acre Ventures Partners ziet vooral kansen om de geautomatiseerde teelt op te schalen in verschillende delen van de wereld.

De bestaande investeerders Acre Ventures Partners en een groep Nederlandse telers heeft de investeringen verder opgevoerd. Aan de telerskant lijkt het te gaan om het instappen van Growers United, nadat Harvest House al financier was in het bedrijf. Details daarover worden in het persbericht niet gegeven.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin