Doorgaan naar artikel

‘Soms word je verrast als het doek eraf is’

Gert en Arjan van Vugt van Tuinderij Van Vugt in Achthuizen begonnen half maart met het planten en zaaien van hun bladgewassen.

In perspotten ging het om lollo rossa en rode eikenbladsla. Babyleaf werd ter plaatse gezaaid.

Planten doet Van Vugt met een Ferrari-plantmachine. “Half maart was de eerste mogelijkheid om de grond te bewerken. We doen kopeggen en dan planten of bedden frezen als we ter plaatse zaaien”, legt Gert van Vugt uit.

Na planten werd over het vliesdoek heen beregend met een haspel en een 50 meter brede regenboom. De basisbemesting bestond uit het breedwerpig strooien van een blend, speciaal afgestemd op de uitslag van de genomen grondmonsters. Het bedrijf op Goeree Overflakkee teelt op lichte zeeklei met 25 tot 30% afslibbare delen.

Doek verwijderen

Op alle zaaisels en plantingen tot nu toe ligt vliesdoek. “Dat gaat er denk ik eind deze of begin volgende week af. Eerst even die koude nachten afwachten”, aldus Van Vugt op 20 april. Vóór het leggen van het doek werd de onkruidbestrijding met Bonalan uitgevoerd. Dat gaat in één werkgang met het kopeggen middels een veldspuit voorop de machine. Als het doek eraf is, wordt zo nodig machinaal of handmatig geschoffeld. “Zoals ik het nu kan zien, is dat niet nodig, maar je ziet maar een paar meter als je onder het doek kijkt. Soms word je toch verrast als het doek er helemaal vanaf is.”

Plant- en zaaischema

Sinds de eerste planting werd er iedere tien dagen geplant. Ook het zaaien gaat om de tien dagen. “Nu zitten er zitten vijf plantingen in. Tussen de laatste twee zat zeven dagen. Wekelijks planten blijven we doen tot half juli. Dan volgen er nog een paar korter na elkaar. De laatste zullen in de derde week van augustus de grond ingaan.” Tussen de verschillende zaaisels zat ook steeds tien dagen en dat gaat nu ook over op wekelijks zaaien. De eerste oogst van zowel lollo rossa als eikenbladsla en babyleaf verwacht Van Vugt begin mei.

70% op voorhand verkocht

De afzet heeft Tuinderij Van Vugt in eigen hand. “We leveren rechtstreeks aan snijderijen en exporteurs. We werken op basis van seizoenprijzen en 70% van wat we telen is al verkocht. De rest is buffer voor als er iets mis zou gaan. We zijn zo in staat om extra te leveren als klanten acties hebben. Meestal gaat dat zo goed, maar we hebben ook wel eens te veel. Dat proberen we dan met alle macht nog ergens anders te verkopen en lukt dat iet dan moet er soms de frees in.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gert van Vugt

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin