Doorgaan naar artikel

Sociale eisen aan huisvesting arbeidsmigranten

Naast de fysieke eisen voor huisvesting van arbeidsmigranten staat er ook een lijst van sociale eisen op stapel.

De Vereniging van Huisvesters van Arbeidsmigranten (VHA) stelt een beheer-zorgsysteem voor dat bepaalt hoe de huurders en de omwonenden beter met elkaar kunnen samenwonen. Draagvlak voor huisvestingsplannen is in heel Nederland een probleem en volgens VHA is dat mede debet aan het feit dat gemeenten geen garanties kunnen geven over beheer en toezicht op de arbeidshotels.

‘Vooraf al spookverhalen’

“Dat geeft vooraf al spookverhalen over drankmisbruik en overlast”, zegt VHA-voorzitter Joep Thönissen. Hij ziet de set van beheeracties en te leveren prestaties als een aanvulling op de fysieke huisvestingskeurmerken SNF en AKF. Juist op de wat grootschaliger huisvesting is het financieel haalbaar om er professionele beheerders op te zetten.

Een goed voorbeeld daarvan is wooncomplex Elsenbosch bij Honselersdijk in de gemeente Westland. Met nu zo’n 150 arbeidsmigranten is het complex goed te beheren. Zowel voor het comfort van de bewoners zelf als voor de omwonenden wordt gelet op zwerfafval, op geluidsoverlast, op verkeers- en parkeeroverlast. Ook is er een voor iedereen toegankelijk meldingenregister.

Nu nog een vrijwillig systeem

Voorlopig zal dit systeem, dat dit jaar live gaat, een vrijwillig systeem zijn. Maar gemeenten kunnen er hun voordeel mee doen, in plaats van zelf een lijst van eisen of richtlijnen op te stellen. Ook kunnen bezorgde omwonenden op locaties waar plannen zijn ermee gerust worden gesteld. “Het laat zien dat op hun zorgpunten al wordt geanticipeerd”, aldus Thönissen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin