Doorgaan naar artikel

Sober cao-akkoord glastuinbouw door boycot

Image

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV zijn ‘in principe’ akkoord met een sobere cao voor de glastuinbouw.

Het principe-akkoord behelst een loonstijging van 1 procent voor het komende jaar, waar de bonden 1,50 procent eisten deze zomer. Volgens werkgeversonderhandelaar Leo van der Zon zijn die verhogingen niet goed met elkaar te vergelijken, doordat andere afspraken zijn verknoopt. Het geeft wel aan dat de bonden de bereidheid hebben getoond om omstandigheden van de Russische boycot mee te laten wegen. “Met name de beperkte stijging van loonkosten en bevriezing van ouderendagen om ander ouderenbeleid mogelijk te maken zijn daarvan voorbeelden”, aldus Van der Zon.

Het principe-akkoord volgt op een opmerkelijke stap eind augustus. Toen kwamen de bonden luisteren naar de glasbedrijven op een werkgeversbijeenkomst voor cao-overleg. “Het heeft geholpen het begrip over en weer te vergroten”, stelt Van der Zon.

Volgens het huidige akkoord kunnen werknemers van 62 jaar en ouder één dag (of 20 procent) minder gaan werken tegen 90 procent van het loon en met behoud van de pensioenopbouw over dit loon (de 80-90-90 regeling genaamd). Werkgevers waarvan medewerkers gebruik maken van de regeling, worden financieel gecompenseerd. De regeling gaat in op 1 juli 2015. Werknemers die aan de ouderenregeling gaan deelnemen, leveren hun opgebouwde leeftijds- en dienstverbanddagen in. Vanaf de ingangsdatum van de ouderenregeling worden de rechten op bestaande leeftijds- en dienstverbanddagen van alle medewerkers bevroren en wordt het aantal vakantiedagen verminderd met een halve dag. Voor de “jongere” werknemers wordt een loopbaanvoucher ontwikkeld.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin