Doorgaan naar artikel

Snoerloze snoeischaren met accu rukken op

Elektrisch snoeien met een snoer naar de accu op je rug kan snel verleden tijd zijn. Snoerloos werkt lichter, maar knipt nog zwaarder.

Op Fruit Logistica 2020 presenteerde de fabrikant Active uit Italië de jongste versie van hun elektrische snoeischaar zonder snoer. In plaats van de bekende batterijset, die op de rug wordt meegedragen, klik je bij deze nieuwe generatie snoeischaren, net als bij een accuboormachine, een kleinere batterij in het handvat. Je bent daardoor zonder snoer nog flexibeler.

Batterij sneller leeg

Nadeel is wel dat de batterij sneller leeg is maar je kunt gedurende de werkdag de lege batterij vlot vervangen door een nieuwe opgeladen batterij. Ook knipt de accuhandschaar minder dikke takken door als je gewend bent bij de traditionele elektrische en pneumatische snoeischaren. Active heeft nog geen dealer of importeur in Nederland.

Goedkoper dan met snoer

Een enigszins vergelijkbare snoeischaar heeft Van der Linden Fruitteeltmachines uit Dreumel sinds een tijdje in haar assortiment. Van der Linden is importeur van de Spaanse snoeischaren van het merk Arvipo. Het model Arvipo PS32 is ook snoerloos en wordt met 3 uitwisselbare lithiumbatterijen geleverd. Met een prijsstelling van € 585, exclusief btw, ligt de prijs veel lager dan de versie met snoer (maar die heeft wel wat meer knipkracht).


Lees verder onder de foto.

De snoerloze accusnoeischaar van het Italiaanse bedrijf Active. - Foto: Wouter van Teeffelen

De snoerloze accusnoeischaar van het Italiaanse bedrijf Active. – Foto: Wouter van Teeffelen

Geringere knipkracht

De Franse fabrikant Pellenc gaf op Fruit Logistica aan dat zij voorlopig nog geen snoerloze accusnoeischaar op de markt brengt. Zij vinden de geringere knipkracht, het blijven wisselen van de batterijen en een veel kortere levensduur van de gebruikte lithiumbatterijen nog te bezwaarlijk.

Electrocoup

Electrocoup, een andere grote producent van elektrische snoeischaren, voert dezelfde redenen aan als argument om nog geen snoerloze accuhandscharen in hun assortiment op te nemen. De vertegenwoordiger van Electrocoup voegt toe dat in de ontwikkeling naar steeds lichtere scharen het wel wat vreemd is dat er nu dergelijke scharen komen die door het extra gewicht van de batterij een stuk zwaarder zijn. Zij zien de huidige generatie van snoerloze elektrische scharen nog van onvoldoende kwaliteit die professionele fruittelers verwachten.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin