Doorgaan naar artikel

‘Snellere groei in winter op gestoomde grond’

Image premium

Het begint rustig te worden in de biologische bladgewassenteelt bij Be-leaf in ’s-Gravenzande, nu de koudere periode aanbreekt.

Siete Neef: “We stoken niet en belichten niet. De groei is dus een beetje minder. We doen in de winter ook zelf rustig aan. In de maanden november, december en januari leveren we mondjesmaat. Er gaat een derde tot de helft weg van wat er normaal weg gaat. Maar we hebben ook minder klanten dan in de zomer. Volgend voorjaar hopen we er weer stevig tegenaan te gaan. ”

 

Stomen gunstig

In de ongestookte kas ligt wel een scherm. “Het is een wat oudere kas. We hebben het dus sterk in overweging of we er weer een nieuw scherm in gaan trekken. Of dat echt nodig is om het vorstvrij te kunnen houden.

Het uitgevoerde stomen van een derde van de tuin, vooral tegen onkruid, is gunstig voor de koude winterteelten. “Het product komt door de behoorlijk hoge temperaturen vrij snel op. Het gewas komt daarna ook relatief stevig naar boven.”

 

Acties Kerst

Dankzij het stomen hoopt Neef tegen de Kerst nog even volop uit te kunnen leveren. Daarvoor heeft hij contracten lopen met natuurvoedingswinkels. “Met supermarkten zou je ook zulke acties af kunnen spreken, maar in die periode kunnen wij niet voldoende grote hoeveelheden leveren om aan die vraag te voldoen. Bij de natuurvoedingswinkels gaat het om beperkte aantallen kilo’s. Dat durven we wel aan.”

 

Minimaal water

De watergift is in deze periode minimaal. “Even met zaaien een paar dagen water geven, zodat de aansluiting met de grond goed gaat. Maar voor de rest zijn we heel zuinig, en geven we maar mondjesmaat water. De schimmels liggen op de loer.”

 

Concurrentie

Aan teelten staat er voor 70 procent rucola, 15 procent veldsla en nog 15 procent met overige sla-soortjes. De concurrentie met het buitenland begint rond deze tijd merkbaar te worden. “Het buitenland begint wat te roeren. Er komt meer importproduct. Vooral uit Italië komt veel rucola en andere sla-gewasjes. Mijn huidige klanten nemen netjes af, maar het blijft moeilijk om tegen die Italiaanse markt te concurreren. Ze zetten de prijzen onder druk.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin