Doorgaan naar artikel

Snelle reactie Van Dam na vondst viroïde in groentekas

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft een tijdelijke vrijstelling afgekondigd voor het middel Hyperclean na de vondst van de Potato spindle tuber viroid (PSTVd) in de paprikateelt.

Dat blijkt uit een melding in de Staatscourant. De vondst is gedaan afgelopen maand. In eerdere teeltseizoenen werd de viroïde gevonden in de teelt van tomaten en dahlia en afdoende bestreden. Volgens de NVWA is bij drie paprikabedrijven de viroïde aangetroffen. De drie bedrijven liggen in het Westland of er net buiten, allemaal in de zuidwestelijke tuinbouwregio. Bij de bedrijven wordt plaatselijk geruimd, dus alleen aangetast plantmateriaal en de directe omgeving. Meer informatie is er nog niet over de herkomst of schade van de uitbraak. De NVWA doet daar momenteel onderzoek naar.

Maatregelen

PSTVd is een quarentaineorganisme. Dit houdt in dat lidstaten, waar het viroïde wordt aangetroffen, alle mogelijke inspanningen moeten leveren om het uit te roeien of verdere verspreiding te voorkomen. Vernietiging van besmet plantmateriaal en ontsmetting van materialen, vloeren, apparaten zijn de enige opties om het viroïde uit te roeien.

Biocide

Hyperclean is tijdelijk toegelaten voor een periode van 120 dagen als biocide ter bestrijding van bacteriën, gisten en virussen op oppervlakken en onder meer materialen in kassen. De toegelaten gebruiksconcentratie is één procent. Op basis van het beschikbare onderzoek is een hogere concentratie nodig voor een goede bestrijding van PSTVd. Een gebruiksconcentratie van 10 procent bij een contacttijd van 5 minuten geeft een goede werking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin