Doorgaan naar artikel

‘Snel nieuwe markten appels openen’

Image

Duitse politici moeten meer doen om markten in Azië te openen voor Duitse appels.

Doen ze dat niet, dan krijgen Duitse telers over twee jaar serieuze problemen. Dat zegt topman Klaus Josef Lutz van het Duitse concern Baywa dat in Duitsland en Nieuw-Zeeland een vooraanstaande positie heeft in de appelafzet.

Lutz zegt dat naar aanleiding van het ondertekenen van de exportovereenkomst voor Poolse appels naar Vietnam. Polen heeft in korte tijd voor Canada, Egypte, Marokko, Algerije en Cyprus dergelijke overeenkomsten getekend. Duitsland is – in tegenstelling tot Polen en Nederland – niet zelfvoorzienend en minder afhankelijk van export.

Nederland is ook al gevorderd bij het openen van nieuwe markten met de start van de onderhandelingen met Thailand. Ook is ons land al ver gevorderd in onderhandelingen voor afzet van hardfruit naar Vietnam en is de Chinese markt voor peren geopend.

Volgens Lutz laat Polen zien dat het onderhandelingsproces niet een kwestie van jaren is maar dat het ook snel kan. Duitse politici moeten daarvan leren, zegt de topman die met zijn Nieuw-Zeelandse divisie al op Aziatische markten een positie heeft.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin