‘Snel knopen doorhakken mooiste van ondernemerschap’

02-03-2021 | Laatste update op 13-09 | |
van der Avoird
Peter van der Avoird Van der Avoird Trayplant, kweker van uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos in Bavel (N.-Br.)
Foto: ANP
Foto: ANP

Snelheid en knopen doorhakken is een prachtig item dat je als ondernemer elke dag moet doen.

Snelheid en knopen doorhakken is een prachtig item dat je als ondernemer elke dag moet doen. Dan gaat het om kleine en grote beslissingen en vaak maak je die onbewust. En zoals een topondernemer in het zachtfruit mij jaren geleden al een keer vertelde: ‘na vijfhonderd beslissingen links of rechts af komen de echte ondernemers vanzelf bovendrijven’.

Snelheid en knopen doorhakken is een prachtig item dat je als ondernemer elke dag moet doen

Zelfkritiek

De Rabobank kwam in het begin van dit jaar met duidelijke zelfkritiek. Ze gaven aan dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de huidige problemen in de land- en tuinbouw, zoals stikstofemissies en het verlies aan biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.

Handelsland

Het is natuurlijk prachtig dat een bank dat durft te zeggen, maar van wie komt nou eigenlijk de vraag? In Nederland zijn we niet echt goed in nee zeggen. Het kan altijd sneller, effectiever, beter en goedkoper dan ergens anders op de wereld. De status van handelsland zijn we sinds de VOC-tijd niet meer kwijtgeraakt en zeker niet in de agribusiness die, als het om handel gaat, al jaren in de top drie van de wereld staat.

Financieel positief jaar

Het jaar 2020 was een bewogen jaar en uiteindelijk voor de zachtfruitsector gemiddeld genomen een financieel gezien positief jaar. Een reden te meer voor de sector om weer aan te kloppen bij een bank. Dan kunnen we verder uitbreiden, groeien, bouwen en de handel vergroten. Snelheid en knopen doorhakken vind ik een van de mooiste dingen van het ondernemerschap, maar tegelijkertijd is het binnen onze Nederlandse cultuur ook de grootste valkuil.

‘License to produce’

‘Licence to produce’ wordt gelukkig steeds belangrijker en dat is zelfs door de grootste bank van Nederland uitgesproken. Laten we daarom niet alleen nadenken over volgend jaar, maar vooral over hoe we over vijf jaar duurzaam (People Planet Profit) willen zijn! Dan blijft onze sector een sector die naast beleving en gezondheid – dat geluk hebben we – ook toekomstperspectief heeft en niet alleen door handel gedreven wordt.

Meer over


Beheer