Sneeuw of niet, fruittelers snoeien door

08-02-2021 | Laatste update op 09-11 | |
Foto: Vidiphoto
Foto: Vidiphoto

Het snoeiwerk in de fruitteelt gaat ondanks sneeuw en kou nog door. Tot het echt te koud wordt.

Dik ingepakt snoeit fruitteler Carel Verplak uit Driel in de Betuwe vandaag zijn perenbomen. Pas als het harder vriest dan 10 graden Celsius stopt het snoeiwerk, om de bomen niet te beschadigen. Snoeien voor strenge nachtvorst zorgt er voor dat de snoeiwonden te ver invriezen.

Dik ingepakt en omgeven door sneeuw en kwelwater, snoeit fruitteler Carel Verplak uit Driel in de Betuwe maandag zijn perenbomen. Siberische omstandigheden of niet, het werk in de boomgaard gaat nog even door. - Foto: Vidiphoto

Dik ingepakt en omgeven door sneeuw en kwelwater, snoeit fruitteler Carel Verplak uit Driel in de Betuwe maandag zijn perenbomen. Siberische omstandigheden of niet, het werk in de boomgaard gaat nog even door. – Foto: Vidiphoto

Oppassen

Verplak heeft zijn 75% van het snoeiwerk op zijn 11 hectare fruit al klaar. Hij moet overigens wel oppassen waar hij loopt, want door de hoge waterstand van de Rijn staat een deel van zijn boomgaard aan de binnenzijde van de dijk, blank door kwelwater. Het deels besneeuwde ijs is echter nog niet hard genoeg om er op te kunnen lopen.

Zeeuwse peren vol bloemknoppem

Ook in Zeeland was het nat en is het nu koud en wit. En ook daar snoeit men door, maar met beleid. “Vanwege het mogelijk invriezen van de wonden beperken we ons tot het wegknippen van scheuten”, zegt Martijn Slabbekoorn fruitteler in Kapelle-Biezelinge. “En verder kijken we gewoon aan hoe het gaat en als het echt te koud voor de snoeiers wordt, dan houden we op”.

Door met snoeien

Slabbekoorn wil graag door met snoeien van zijn Conference-peren, want er zitten volop bloemknoppen. Liever wat meer tijd besteden aan het snoeien, dan komende zomer veel werk te hebben aan met de hand vruchtdunnen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer