Doorgaan naar artikel

Sneeuw in de ogen strooien

De afgelopen week daalden ook in Zuid-Spanje de temperaturen tot dichtbij het vriespunt of zelfs enkele graden eronder gedurende de nacht.

Direct zenden Spaanse exporteurs signalen uit dat de aanvoer flink onder druk komt te staan en aan de andere kant Nederlandse bedrijven die aan de telefoon hangen om te vragen wat de situatie is.

Na rondvraag hoe het eerste deel van het seizoen verlopen was in Murcia was men zeer negatief en vertelde de vertegenwoordiger van de slaproducenten dat de retailers de marges in eigen zak hielden, terwijl een ander had gemeld dat kroppen voor 49 cent in de winkel lagen in Oostenrijk. En volgens hem komt er minder sla dit voorjaar, terwijl we via andere weg betrouwbaar geïnformeerd werden over een groot aanbod in maart-april… Tegelijkertijd was er een importeur die ‘bezorgd’ is over de kwaliteit van de Spaanse tomaten, terwijl hij importeert uit Marokko. Het toont maar weer eens aan dat het niet gemakkelijk is de juiste informatie te destilleren en je geen sneeuw in de ogen te laten strooien door belanghebbende partijen, zoals Spaanse of Nederlandse importeurs. Iets wat ik in ieder geval nastreef met bijdrages aan Groenten en Fruit en de Marktberichten van het PT.

Gelukkig kunnen we nog minstens een jaar verder met het verstrekken van informatie over de Spaanse tuinbouw, en al wil ik op mijn beurt geen sneeuwmannetje zijn, informeren over ontwikkelingen bij de belangrijkste concurrent van Nederland lijkt me gezien het algemeen belang precies een taak van het PT. Of ik daar nu bij betrokken ben of niet, het is erg jammer als dat komt te vervallen. In Spanje zijn ze jaloers op een organisatie als het PT die boven de partijen staat.

Ondertussen iedereen een succesvolle Fruit Logistica gewenst.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin