Doorgaan naar artikel

Smartphone heeft snel oog voor gebreksziekten

Image

Met een smartphone vroegtijdig voedingstekorten opsporen. Het lijkt toekomstmuziek, maar uit een analyse van de ontwikkelingen rond sensoren en apps voor mobiele telefoons en tablets, zal dit snel realiteit zijn. Dat meldt de wetenschappelijke nieuwsbrief Plant nutrition courier.

Het gewas staat er op het oog kerngezond bij. Aan de frisgroene kleur valt niet af te lezen dat de planten een groeiend tekort hebben aan een essentiële voedingsstof. Gebreksziekten veroorzaken echter al schade, voordat de eerste verschijnselen aan de planten zijn af te lezen. Op dit moment kan alleen een dure fluorescentiemeter in dit stadium het tekort al ter plekke aantonen. Een smartphone of tablet met de juiste app zal binnenkort hetzelfde kunnen. Dat valt te lezen in het populair-wetenschappelijke magazine Plant nutrition courier.

Snelle ontwikkeling

De ontwikkeling van gevoelige sensoren en geavanceerde apps gaat snel, zo blijkt uit een analyse van Plant nutrition courier. Sensoren kunnen bijvoorbeeld continu de voedingstoestand en het vochtgehalte van de grond meten. Er is al een app, die de informatie van zo’n sensor omzet in een smartphonesignaal als er water of kunstmest nodig is.

Bladgroen meten

Wetenschappers onderzoeken ook de mogelijkheden om met een smartphonecamera de voedingstoestand van een gewas te bepalen, bijvoorbeeld door de hoeveelheid bladgroen in het blad te meten. De hoeveelheid bladgroen is een goede maat voor de stikstofvoorziening van een gewas. Dure chlorofylmeters kunnen al langer ter plekke de bladgroenconcentratie bepalen. Maar met behulp van geavanceerde imaging technieken weten onderzoekers nu met een smartphone vrijwel dezelfde precisie te behalen als met een chlorofylmeter.

“Op een goede dag gebruikt een boer of tuinder zijn smartphone om binnen enkele seconden vast te stellen of zijn gewas gebrek heeft aan een voedingsstof”, concludeert de Plant nutrition courier op grond van de door haar recent uitgevoerde quick scan. “Met de huidige stand van de techniek is het zelfs mogelijk om tekorten aan te tonen, lang voordat de eerste verschijnselen met het blote oog zijn waar te nemen.”

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin