Sluitende inventarisatie coronarisico

16-06-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Veilig werken aan de aspergesorteermachine. - Foto: Jan Willem van Vliet
Veilig werken aan de aspergesorteermachine. - Foto: Jan Willem van Vliet

Alle coronarisico’s op bedrijfsniveau up-to-date op een rijtje met een checklist.

Eind deze week zet Stigas een coronachecklist online als aanvulling op de gebruikelijke risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE). “Die checklist hebben we opgesteld op basis van adviezen van de Sociaal Economische Raad”, stelt Albert van der Burg van Stigas op het tiende coronawebinar van de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw. Elke werkgever die deze vragenlijst heeft doorlopen, heeft daarmee voldoende gekeken naar de risico’s in verband met het coronavirus.

Risico op bedrijf vaak onderschat

Net als met de normale RIE is het zo dat de werkgever zelf verantwoordelijk blijft voor het oplossen van eventuele geconstateerde knelpunten en risico’s. Hoe snel dat moet gebeuren hangt af van de ernst van het knelpunt. “Boeren en tuinders onderschatten soms de risico’s van een bepaalde situatie op hun bedrijf. Bepaalde tekortkomingen in de veiligheid zouden bij een controle door de Inspectie SZW reden kunnen zijn om direct een deel van het bedrijf op slot te gooien.

‘Meer dan een griepje’

Dat geldt ook voor het nemen van de noodzakelijke corona-maatregelen. “Risico op coronabesmetting is een acuut en ernstig risico. We weten dat het meer is dan een griepje, ook in de nasleep. De regels zijn er niet voor niets”, aldus van der Burg.

Er zijn ook zaken die iets minder urgent zijn, maar wel verstandig om door te voeren. Bijvoorbeeld, als het om corona gaat, het her en der ophangen van posters (over handen wassen bijvoorbeeld en 1,5 meter afstand houden) om het personeel ertoe aan te zetten bewust te blijven van de risico’s. “Dat doe je natuurlijk nu en niet over een paar maanden.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer