Doorgaan naar artikel

‘Sluimerende luis kwam explosief opzetten’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

In week 45 is het paprikagewas bij De Tuindershoek in IJsselmuiden geruimd.

Paul Kaashoek: “De laatste vruchten zijn mooi uitgegroeid. Want we hebben mooi weer gehad. Daardoor kwam het er aardig op tijd af. En ze brachten ook nog eens redelijk geld op.”

Snelheid maken

Er is in de laatste teeltfase geprobeerd zo maximaal mogelijk te schermen. Ook is de temperatuur wat verhoogd om snelheid te maken. “Als je die laatste paprika’s op tijd eraf wilt hebben, dan moet je die energie er wel in stoppen.”

Minder verdamping

Bij de watergiften is er naar gestreefd om de meststoffen zo veel mogelijk op te maken. Er wordt dan op het eind alleen uit de drainsilo water gegeven, zonder extra toevoeging van nutriënten. “Het laatste stukje van de teelt hou je het warm, maar je hebt dan toch minder verdamping. We gaven daardoor minder water dan verwacht. Ik had gedacht dat het meer zou zijn.”

Luis explosief

Met de meeste plagen bleef het rustig. Ook rupsen vormden geen probleem. “Onderin zat wel wat luis te sluimeren. De laatste veertien dagen van de teelt kwam die onverwacht toch ineens explosief opzetten. Er kwamen er ineens een hoop naar boven schieten. Een volgende keer moeten we daar tegen het eind van de teelt scherper op blijven letten.” Er is niet meer tegen de luis-uitbraak gespoten. “Daar was het te laat voor. Aan eenmaal vet geworden vruchten verander je niets meer.”

Voorbereiden nieuwe teelt

Inmiddels is alle gewas en substraat de kas uit, en is de kas uitgespoten. “Nog een rondje ontsmetten, en dan kunnen we de boel weer klaar gaan maken voor de nieuwe teelt.” De eerste week van december zal er geplant gaan worden. Dat is dezelfde plantdatum als afgelopen teeltseizoen. Het ras blijft hetzelfde en ook de grote lijn van de teeltstrategie zal gehandhaafd blijven. “Al zijn er altijd leerpuntjes. Zo hebben we in mei/juni te weinig groei gehad. Dus moeten we gaan kijken hoe we dat komend seizoen beter kunnen aanpakken.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin