Doorgaan naar artikel

‘Slijtage in gele courgette’

In de teelt van gele courgettes is de uitval van planten nu al meer dan een kwart.

“Veel gele courgetteplanten zijn weggevallen door een bacterie in de stam, waardoor ze zijn afgestorven”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. “Met nog drie weken teelt te gaan, is dit grote percentage uitval veel te vroeg. Hoewel de gele courgetteplant altijd al zwakker is dan de groene, is de uitval nu te gek. Vermoedelijk is de zwakte in de stam al in de donkere periode aan het begin van dit jaar ontstaan.”

Met de 90% van de groene courgetteplanten van het ras Bengal gaat het goed. Maar de 10% van het ras Diamant is ook grotendeels weggevallen. Hierdoor heeft het plan van de teler om dit ras in rijen tussen de groene courgette te zetten voor de mannelijke bloemen geen doorgang kunnen vinden. De courgetteteler: “De 200 mannelijke bloemen, die per dag nodig zijn voor bestuiving van de groene courgettes, halen we nu uit de gele courgettes. Dat geeft dagelijks 2 uur extra werk; 1 uur voor het plukken van de bloemen en 1 uur om ze te verdelen over de groene courgettes. Dat was niet nodig geweest als de planten van Diamant nog hadden geleefd.”

Ketel uitgezet

In de eerste week van juni is de ketel uitgezet en wordt er niet meer gestookt. “We laten nu de natuur haar werk doen. De luchttemperatuur staat dag en nacht ingesteld op 18 graden met een minimum van 20% luchting.”

In de mooie en zonnige periode is dagelijks veel water gegeven. “De watervoorraad liep snel terug, waardoor we al maanden water geven met oppervlaktewater. Dit water wordt voor gebruik eerst ontsmet. De nieuwe UV-ontsmetter heeft net voldoende capaciteit om de watervoorraad in de silo op peil te houden.”

Katoenluis nog geen probleem

Na de boterbloemluis, die met een rondje Pirimor spuiten goed is bestreden, kwam de katoenluis op. Hiertegen heeft de courgetteteler met Teppeki gespoten. Doelman: “Het resultaat was redelijk. In het verleden hadden we nog Plenum om te spuiten. Dat correctiemiddel werkte veel beter tegen luis. Gelukkig is de katoenluis nog geen probleem, maar we moeten er niet te veel hebben. We houden het goed in de gaten.”

Doelman doet een proef met gele vanglinten om te bekijken of deze beter zijn dan vangplaten. “De oppervlakte van de linten is groter dan van vangplaten, waarmee je dus meer zou moeten vangen. De linten hangen op de plek met de hoogste witte-vliegdruk van de laatste jaren. Daar is witte vlieg echter nu geen probleem. Voordeel van de linten is wel dat de hommels er niet op gaan zitten en soms wel op de vangplaten. We denken erover om volgend jaar meer linten op te hangen in plaats van vangplaten.”

Een proef moet uitwijzen of gele vanglinten beter voldoen dan vangplaten. - Foto: Harry Stijger

Een proef moet uitwijzen of gele vanglinten beter voldoen dan vangplaten. – Foto: Harry Stijger

Teeltwisseling

De courgetteteelt loopt door tot begin juli, waarna de teeltwisseling van zowel de gele als groene courgettes plaatsvindt. Na het ‘uitdraaien’ van het gewas gaan ook de steenwolmatten eruit. Het loopfolie blijft liggen en wordt ontsmet met het desinfecteermiddel Menno Florades. Voor een schone start van de najaarsteelt ontsmet de teler ook de kasopstand tot 2 meter hoogte. Hierna worden nieuwe steenwolmatten neergelegd.

Half juli gaan de nieuwe courgetteplanten de kas in. Voor driekwart van de oppervlakte wordt dat het gele ras Golden Glory en een kwart het groene ras Bengal. “We hebben besloten om hetzelfde te doen als vorige jaar, ondanks de slechte afzet van gele courgettes door de coronacrisis. Niemand weet het, daarom doen we gewoon wat we altijd deden.”

Moeilijk voorjaar voor afzet

In het voorjaar was de afzet van gele courgettes slecht, met af een toe een week van opleving. Doordat de horeca dicht was en de verre bestemmingen met de luchtvaart niet meer bereikbaar waren, liep de afzet terug. Doelman is de gele courgettes in de moeilijke periode meer via de veilingklok van ZON gaan afzetten. Nu doet hij dat niet meer en verkoopt meer aan Westlandse handelaren, die nu weer kopen nadat ze dat in de eerste periode niet deden. Nu de horeca weer open is, merkt de teler nog geen aantrekkende vraag naar gele courgettes. “De horeca mag natuurlijk nog maar half bezet zijn, waardoor ze nog niet veel gele courgettes inkopen.”

De afzet van groene courgettes gaat grotendeels via contract voor supermarkten en groentewinkels. Dit is allemaal gewoon goed doorgelopen.

Auteur:


Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin