Slecht weer drijft prijzen op in Spanje

15-03-2013 | |
Slecht weer drijft prijzen op in Spanje

De eerste helft van maart is in Almería uitzonderlijk bewolkt, donker en miezerig geweest, met als gevolg een forse vertraging in de productie en een hoog percentage uitval door kwaliteitsproblemen.

Trostomaat bracht in week 10 ongeveer 88 cent per kilo op, ruim 25 cent meer dan in week 9. Los van het feit dat tomaat op donkere en koude dagen maar moeilijk rijp wordt, is veel verloren gegaan door Botrytis en door scheurende vruchten waar de trossen door binnendringend water nat zijn geworden. Ook de problemen met bacteriën (Pseudomonas) zijn tijdens de dagen met overvloedige regen weer toegenomen, terwijl in februari alles al leek te zijn opgedroogd.

Voor meer dan de helft van de paprikatuinders zit de teelt er al op. Zij zijn inmiddels overgestapt naar een voorjaarsteelt van meloen of watermeloen. De rest heeft te maken met trage groei en ook met kwaliteitsproblemen. Er is enorm een tekort aan gele paprika om alle stoplichtverpakkingen te kunnen voorzien, zodat de prijs maar liefst naar € 2,40 per kg is gestegen. Voor rode paprika is in week 10  € 1,30 betaald en groen schommelt rond de euro. Ook van komkommer is de prijs naar Spaanse begrippen goed: 80 cent per kilo, ofwel zo’n 35 cent per stuk.  In de tijd dat Nederland volop in productie komt is het niet gebruikelijk meer dat dit soort prijzen nog worden gehaald.

van der Blom
Jan van der Blom Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal


Beheer