Doorgaan naar artikel

‘Slappe planten baren wel zorgen’

Bij SDG Paprika’s in Harmelen hebben de wisselende weersomstandigheden hun effect op de ontwikkeling van het paprikagewas.

Sjon de Groot: “Het groeit wel aardig, maar toch net wat minder dan we gewend zijn. Het staat wat moeizaam. Zowel de groei als de productie vallen een beetje tegen.” Daarbij ziet hij ook nog eens een enkele slappe plant. Dat laatste baart hem wel zorgen. Zeker met de herinnering aan vier of vijf jaar geleden, toen zijn teelt helemaal onderuit ging en hij vervroegd moest ruimen vanwege een slapgaand gewas.

Momenteel hoort hij dat er ook breder in het land weer planten met die symptomen gevonden worden. Het beeld lijkt op Pythium, maar de impact op het gewas is veel groter dan gebruikelijk voor die schimmelziekte. Ook Fusarium is wel als mogelijke oorzaak genoemd, maar harde bewijzen dat het altijd om die schimmel gaat zijn ook niet geleverd. “Het blijft nog steeds een onzeker iets. Met die paar slappe planten ben ik er niet gerust op. Zeker als we ineens een grote omslag naar warm zomers weer zouden krijgen, moet ik nog maar zien hoe het dan loopt.”

Toch blij met coating op dek

Dit jaar heeft de diffuse coating, op het kasdek aangebracht tegen overmatige instraling, nog niet echt veel nut gehad vanwege de vele bewolkte en regenachtige periodes. “Die coating kost wat licht, maar op een echt zonnige dag ben ik er toch wel blij mee.”

Bij de klimaatinstellingen houdt De Groot een voornacht aan van 18,5 graden Celsius, en 20,5 graden op de dag. Op een zonnige dag mag de temperatuur oplopen naar 26 of 27 graden.

Makkelijker water geven op perliet

Ondanks alle weerswisselingen, kan de watergift goed geregeld blijven worden via de instellingen op instraling die in de klimaatcomputer staan. De EC blijft redelijk stabiel. De teler geeft een EC van 2,5 tot 2,6 mee, wat in de drain resulteert in waarden tussen 3 en 3,5 mS/cm. “Ik heb perliet. Dan kun je niet in de mat meten.” Op perliet is het iets makkelijk water geven dan op steenwol. “Je geeft niet snel te veel water. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je dan maar raak kan hozen.”

Luis was best even spannend

Qua plaagbeheersing loopt het nu lekker. Luis en spint zijn echter best heftig geweest. Inmiddels is het evenwicht met de natuurlijke vijanden weer hersteld. “Maar zeker luis was best even spannend. Het was op het randje. Het was nog net acceptabel wat er aan vettigheid op de vruchten te vinden was.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Sjon de Groot
Sjon de Groot

Teelt rode paprika bij SDG Paprika’s in Harmelen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin