Doorgaan naar artikel

Sla voldoende gieten in winter

Op een door LTO Groeiservice georganiseerde excursie voor slatelers deelde Jeu Craenmehr van Rijk Zwaan enkele aandachtspunten bij de winterteelt.

Craenmehr adviseerde onder andere op tijd te broezen bij vriezend weer.  Van onderaf hebben de planten vaak voldoende vocht beschikbaar, maar aan de bovenkant van de krop kan veel vocht onttrokken worden onder vorst-omstandigheden , waardoor de sla bovenop sterk opdroogt. Als de eerste verschijnselen van zo’n  ‘winterrandje’ al waar te nemen zijn, komt de actie van het watergeven te laat.

Zuurstof

Bij stoken met heteluchtkachels in een dichtgevroren kas is het belangrijk op te letten dat er voldoende zuurstof aangevoerd blijft worden, zodat er geen schadelijk CO in plaats van CO2 gevormd gaat worden wegens onvolledige verbranding. Zolang de ramen nog open kunnen, helpt een minimumluchtje om voldoende zuurstof binnen te halen.

Stomen

Tijdens de discussie werd aangegeven dat gestoomde grond ook gunstig is voor een vlottere groei in de winter. In het algemeen werd wel ervaren dat meer dan eens in de drie jaar stomen niet noodzakelijk is, als de onkruidbestrijding in de tussenliggende periode netjes bijgehouden wordt. Frequenter stomen geeft meer kans op structuurbederf door inklinking van de grond, nog afgezien van de hoge kosten van deze maatregel.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin