Doorgaan naar artikel

Sla

‘Met rustig voorjaar is gewas niet echt opgejaagd’

René Karremans in Oud-Gastel Karremans is nu het ras Alexandria aan het oogsten. Hij is net overgestapt van de Gardia. Om voldoende gewicht te halen is geen enkel probleem. Begin week 18 oogst hij op 45 kilo, na de week ervoor kroppen op 50 kilo te hebben gesneden.
Dankzij rustige weersomstandigheden is het gewas niet echt opgejaagd. “Met dat rustige voorjaar mogen we qua groei niet mopperen.”
“Koninginnedag was wel een heel warme dag. De temperatuur was toen zo extreem verhoogd. Het gewas is dat niet meer gewend, en heeft het er wat moeilijker door. En er voor een dag krijt opgooien is ook wat, want voor de dagen erna gaf hij weer regen op. Dat doe je ook niet. Gelukkig is het gewas er goed doorheen getrokken.”
Als het straks echt zomer gaat worden, zal hij wel een krijtje op het dek gaan gooien.

Kachels niet meer aan
Met de klimaatinstellingen zit hij overdag nog steeds op een stooktemperatuur van 8 tot 9 graden Celsius. In de nacht houdt hij 5 graden Celsius aan. “De kachels gaan bij die instellingen nu niet meer aan.”
In de nacht gaan de ramen een heel eind dicht, al hanteert hij wel altijd een minimum raamstand. Vocht is ’s morgens geen probleem, met tot nu toe altijd een beetje wind erbij tijdens het luchten.

Watervraag gewas
Met de watergift is regelmatig een beurtje nodig, ondanks de vaak somberder weersomstandigheden. “Ondanks het rustige weer zie je dat de sla toch wel water gaat vragen. Je ziet na vijf dagen dat je toch wel een beetje water moet geven. Op de grote sla zijn we wel voorzichtig. Daar geven we eventueel alleen nog een klein broesje.”

Oppassen voor ‘het wit’
Plagen en ziektes vormen geen probleem. Al blijft het de komende tijd oppassen. “Als we hogere temperaturen krijgen met onweersbuien erbij, dan wordt het broeieriger weer, en moet je toch weer oppassen voor meeldauw.”
Ook bij de andere gewassen, zoals peterselie, selderij en paksoi, groeit alles naar wens. “Er staan stevige gewasjes. De eerste plantingen hebben er door de kou wat langer over gedaan, maar nu we eenmaal wat langer bezig zijn, hebben we weer een goede opvolging.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin