Sla

17-08-2012 | Laatste update op 13-09 | |
Sla

‘Zorgen dat je goed bij blijft met snijden’

Het warme weer geeft begin week 33 geen problemen in de slateelt bij René Karremans in Oud-Gastel.

“Een paar weken terug was het wel best spannend, met temperaturen van een dikke 30 graden. En volgens de verwachting gaan we dat weer krijgen. Toch zijn we best goed door die periode heen gekomen. Je ziet wel dat je goed bij moet blijven met snijden, anders kun je snel veroudering krijgen, met een ouderdomsrandje. Ik probeer de sla op 41 kilo weg te hebben.”Omdat het voorafgaand aan de hete periode flink had geregend, moest de krijtlaag op het dek opnieuw aangebracht worden.

Knijpen aan zonzijde

De luchtramen staan in principe steeds open. Toen het zo heel warm was, heeft hij overdag wel iets geknepen aan de zonzijde van de kas, om te voorkomen dat er felle instraling direct op het gewas zou vallen via de opening van de luchtramen.In deze tijd van het jaar stuurt hij bij het luchten niet op windsnelheid, zoals dat in het voorjaar het geval kan zijn. “Nu kun je beter wat met vocht spelen via de regenleiding. Sla die tegen het oogsten aan staat, geven we met dit weer elke ochtend een klein broesje.” Hij geeft daarbij altijd 2 EC kalksalpeter plus een beetje kali mee.

Rupsje

Het gewas heeft weinig last van ziektes of plagen. De meeldauwdruk is rond deze tijd minimaal. “Voor een rupsje blijft het altijd een beetje opletten. Maar die pakken we n het normale spuitschema mee.”

Prijs matigjes

De oogst ligt ongeveer op schema. Tijdens de hete periode liep de groeiduur wel een paar dagen in op de planning. De prijsvorming voor de sla was tijdens het hele mooie weer een paar weken beter. “Nu merk je daar ook wat van, maar in de tussenliggende periodes was het maar heel matigjes. Zeker ten opzichte van de ijssla.”

Aan andere gewassen heeft hij op dit ogenblik alleen nog paksoi in de kas staan. Dit gewas kan in principe veel zon hebben. “Al heb je wel makkelijker uitvallers met dat warme weer.”

Karremans
René Karremans slateler
Meer over
Foto: Peter Visser
06-09 | Marktanalyse

Sla is prijspiek voorbij

Foto: Peter Visser
09-06 | Marktanalyse

Lage zomerprijzen voor sla

Zware kropsla in krat. - Foto: Gerard Boonekamp
25-05 | Marktanalyse

Markt: Slaprijs zoekt weg omhoogBeheer