Doorgaan naar artikel

‘Skal vindt veel afwijkingen op biobedrijven’

Controle-instantie Skal vindt op één op de acht biologische bedrijven (12 procent) ernstige afwijkingen in de teelt of handel.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Skal. Bij 215 land- en tuinbouwbedrijven was in 2012 sprake van één of meer ernstige afwijkingen. Dat gaat om administratieve zaken, om uitgangsmateriaal of mestafvoer. Door een scherper toezicht lag dat aantal in 2011 wel hoger (302). Volgens Skal-bestuurder namens supermarkten Marc Janssen (CBL) is dat cijfer inderdaad hoog, maar daar horen wel kanttekeningen bij. “Je zou liever zien dat het vijf procent is, maar je moet niet vergeten dat de controle van Skal heel strikt is. Dat kun je niet vergelijken met andere inspecties. De sector heeft zelf zo’n strenge controle ingesteld om de toetreding te bemoeilijken. Wat dat betreft heeft de sector de lobby goed geregeld.” Ook is de grens voor ernstige gevallen laag, stelt Janssen.

Verder valt op dat Skal minder meldingen kreeg van verdachte partijen. Vooral als er resten van bestrijdingsmiddelen gevonden worden, wordt Skal ingeschakeld. Dat gebeurde minder in 2012, terwijl een stijging werd verwacht wegens de grotere import van biologische producten. Skal schrijft die daling toe aan het project BioKap waardoor importbedrijven vaker zelf onderzoek doen naar residuen op partijen. Toch kreeg Skal nog 158 meldingen van verdachte partijen binnen in 2012.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin