Doorgaan naar artikel

Skal trekt certificaat acht telers AGF in

Biologisch certificeringsbureau Skal heeft in 2011 van acht bedrijven in aardappelen, groente en fruit het biologisch certificaat ingetrokken.

Bij deze bedrijven trof Skal vooral niet toegestane middelen aan in de teelt. Daarmee zijn deze bedrijven hun biologische status kwijtgeraakt. Het is niet duidelijk in welke teelten de bedrijven actief zijn. Skal kon de cijfers niet toelichten.

Eerder was al bekend dat Skal vorig jaar 620 ernstige afwijkingen had gevonden in de productie en verwerking van biologische producten in de land- en tuinbouw. In 2010 waren dat er nog 470, blijkt uit het jaarverslag. Bij het aantal ernstige afwijkingen in 2011 waren 302 land- of tuinbouwbedrijven betrokken. SKAL noemt het aantal overtredingen evenwel niet groot, gemiddeld steeg het van 0,15 naar 0,18 ernstige afwijkingen per bedrijf. De stijging komt ook door een toename van het aantal gecertificeerde bedrijven en aanscherping van de mesteisen en door scherper toezicht.
Eén van de meest genoemde afwijkingen is het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal zonder ontheffing.

SKAL kreeg ook vaker tips over mogelijke overtredingen op producten. Dat betrof vooral importproduct. Uiteindelijk bleek in acht gevallen van producten van buiten de EU dat de normen voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen waren overschreden. Dit leidde tot afkeuring van betreffende partijen die niet als biologisch op de markt mochten worden gebracht.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin